KIKINDA: Regionalna deponija zvrji prazna
Foto: Saša Urošev

U skladu sa evropskim standardima

KIKINDA: Regionalna deponija zvrji prazna

Srbija -
Opštine Ada, Bečej, Novi Kneževac, Novi Bečej, Nova Crnja, Žitište i Čoka, još nisu počele da otpad odlažu na ovom mestu, pre svega iz ekonomskih razloga

KIKINDA - Na prvoj regionalnoj deponiji u Srbiji, koju je u skladu sa evropskim standardima i po modelu javno-privatnog partnerstva, na periferiji Kikinde izgradila kompanija A.S.A, ni nakon osam godina ne skladišti se, kako je zamišljeno, komunalni otpad iz severnog Banata i Bačke. Pre svega iz ekonomskih razloga, opštine Ada, Bečej, Novi Kneževac, Novi Bečej, Nova Crnja, Žitište i Čoka, još uvek nisu počele da otpad odlažu na ovoj regionalnoj deponiji, koja je koncipirana da opslužuje region sa 250.000 stanovnika, a ne samo 60.000 građana opštine Kikinda. Da bi se planirane investicije kompanije A.S.A. realizovale, ovaj projekat opštine moraju da podrže suštinski, a ne samo formalno.

To je potvrđeno na poslednjem sastanku koji je okupio zvaničnike opština, ali i resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata.Pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, dr Nikola Ugričić, naglašava da lokalne samouprave moraju pronaći modalitete udruživanja u oblasti upravljanja otpadom, kako bi se ispoštovali važeći propisi i standardi:-Čitav posao treba ukrupniti udruživanjem opština. Svima mora da bude jasno da nema više neodgovornog odnosa prema otpadu. Tim pre što je otpad ekonomska kategorija. Javno privatno partnerstvo je naša neminovnost, ali mu se u ranijem periodu pristupalo paušalno- naveo je Ugričić.

Načelnica za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Radmila Šerović, podsetila je da zakonodavstvo, ali i Nacionalna stategija upravljanja otpadom, precizno regulišu model regionalnog udruživanja koji opštine moraju da sprovedu:

- Kako se u nekim regionima po tom pitanju još ništa nije uradilo, mi smo dužni da jedinice lokalne samouprave podsetimo da moraju da potpisuju sporazume o udruživanju upravljanja čvrstim komunalnim otpadom- podvukla je ona.Predsednik Odbora Narodne skupštine za zaštitu životne sredine, dr Branislav Blažić, ukazao je da je “Kikinda svojevremeno otišla brže nego što su drugi mogli da je prate, a da to Srbija vidi tek sada 2015. godine”.

(S.U.)Saradnja neminovna

Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda, ocenio je da lokalne samouprave nisu u stanju da samostalo reše ovako krupan problem, i da je saradnja na svim nivoima vlasti neminovna. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, nema nedoumica u pogledu učešća u ovom projektu, ali kao problem vidi udaljenosti do deponije koja iznosi 57 kilometara:-Mi smo najudaljenija opština, potpisnica ovog projekta. Zato ćemo morati da sa kompanijom A.S.A. da pronađemo adekvatno rešenje, kako se taj ekonomski moment ne bi “prevalio” preko leđa građana- poručio je Radojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track