MATEMATIČKI GENIJE IZ KIKINDE ZA KURIR: Zadaci su poput avanture, puni izazova i otkrića!
Foto: Saša Urošev/Kurir

Pobednik Matematičke olimpijade, održane u Kazahstanu

MATEMATIČKI GENIJE IZ KIKINDE ZA KURIR: Zadaci su poput avanture, puni izazova i otkrića!

Srbija -
Ovako o omiljenom predmetu govori matematički genije Aleksa Konstantinov, osvajač zlatne medalje u Kazahstanu

KIKINDA - Impozantnu kolekciju medalja sa mnogih takmičenja Kikinđanin Aleksa Konstantinov (18) briljantni učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, upotpunio je zlatnim odličjem na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike koja je u Kazahstanu održana od 13. do 19. januara. Aleksa skromno priznaje da su i njegovi školski drugovi opravdali renome elitne škole:

- U konkurenciji 450 takmičara iz 19 zemalja, osvojili smo šest medalja- tri zlatne, srebrnu i dve bronzane. Takmičenje je trajalo dva dana. Na raspolaganju smo imali 4,5 sata da rešimo po tri zadatka. Nije bilo lako, ali sam uspeo da trijumfujem. Ponosan sam zbog ove, ali i zlatne medalje koju sam lane osvojio na 56. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike na Tajlandu - priznaje za Kurir Aleksa ističući da je to kruna njegovog dosadašnjeg bavljenja matematikom:

- Dok je za mnoge đake matematika bauk, ja je doživljavam kao avanturu punu izazova i otkrića. U njoj se družim sa brojevima. Pokušaću ove godine da se plasiram na matematičku olimpijadu čiji će domaćin biti Hong Kong- ukazuje Aleksa.Sa reputacijom vrsnog matematičara i đaka generacije, Aleksa nije imao dilemu u pogledu nastavka školovanja:- Upisao sam Matematičku gimnaziju u Beogradu, jer je za mene to najbolja škola u Srbiji. Dosad sam osvajao nagrade u u Moskvi, Bukureštu i Solunu. Afinitet prema matematici još je u OŠ “Sveti Sava” prepoznala moja profesorka Desanka Čepelnik. Sa mnom je puno radila. Smatram da je u značajnoj meri doprinela mom uspehu - ističe Aleksa.

Najbolji mladi matematičar na svetu čvrsto je opredeljen da i u nastavku školovanja ostane veran omiljenom predmetu. Još nije siguran da li će studirati u Srbiji ili u inostranstvu:- Pozivam mlade ljude da budu vredni i radni u sferama njihovih interesovanja. Upornost i rad se uvek isplate- zaključuje Aleksa.Dobitnik godišnje nagrade “Zlatni” matematičar, Aleksa Konstantinov, dobitnik je godišnje nagrade opštine Kikinda za 2015. godinu:-Počastvovan sam što mi je rodni grad na ovaj način ukazao veliku čast. Nije mala stvar dobiti najviše opštinsko priznanje- priznaje Aleksa.Košarka - prva ljubavUz matematiku, Aleksina velika ljubav je košarka. Jedne vreme je trenirao u Kikindi, ali zbog obaveza u školi nije bio u prilici da se košarci posveti u Beogradu: -Sada je igram rekreativno. Rado odlazim i na košarkaške utakmice. Košarka je moja prva ljubav-kaže Aleksa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track