NASILJE U ŠKOLI NEĆE BITI KAŽNJENO: Devojčica koja je krvnički tukla drugaricu neće odgovarati
Foto: Pt

Maloletničko nasilje kao veliki problem

NASILJE U ŠKOLI NEĆE BITI KAŽNJENO: Devojčica koja je krvnički tukla drugaricu neće odgovarati

Srbija -
Pošto je u pitanju lice koje je mlađi maloletnik, nije moguće izricanje zatvorske ili slične kazne stavljanja u izolaciju

KRUŠEVAC - Učenica prvog razreda Hemijsko-tehničke škole u Kruševcu koja je brutalno tukla svoju drugaricu neće krivično odgovarati za svoje delo i jedino će moći da joj bude izrečena vaspitna mera.

Podsećamo da se juče na internetu pojavio šokantan snimak na kome se vidi kako su tri devojčice uzrasta 15 godina iz Hemijsko-tehničke škole u Kruševcu brutalno napale svoju vršnjakinju. Dok je jedna od njih tukla nesrećnu devojku, čak i dok je ova ležala na betonu, dve drugarice su joj pomagale držeći žrtvu.

"Pošto je u pitanju lice koje je mlađi maloletnik, nije moguće izricanje zatvorske ili slične kazne stavljanja u izolaciju. Ukoliko bi slučaj došao do suda, sigurno bi se uzimala u obzir i činjenica da je ona na samo godinu dana ili manje od 16-te godine, kada bi mogla da odgovara kao stariji maloletnik, te se samim tim suoči i sa mnogo težom sankcijom. Ovako se sada njoj može izreći samo vaspitna mera", objašnjava Milan Škulić, profesor krivičnog prava.

Škulić naglašava da u ovom slučaju ne mogu odgovarati čak ni roditelji najgresivnije devočice.

"Krivična odgovornost je uvek individualna, tako da roditelji ne mogu u tom smislu odgovarati. Druga je stvar da li snose odgovornost za loše vaspitanje deteta ili nešto treće, ali što se suda tiče, oni sigurno ne bi krivično odgovarali", zaključuje Škulić za Telegraf.

Branka Tišma, školski psiholog, naglašava da je međusobni sukob devojčica u Kruševcu verovatno počeo mnogo ranije, a da je na dan tuče samo kulminirao.

"To je verovatno nešto što je počelo tokom letnjeg raspusta ili možda čak i ranije, a sada je samo kulminiralo. Pošto su u pitanju učenice početnih razreda srednje škole, sigurno je da profesori nisu mogli da uvide da se tu nešto dešava i blagovremeno spreče sukob. Današnja socijalizacija je takva da deca nisu naučena da kontrolišu svoje potrebe, pa imamo situacije da se agresivno ponašanje dešava iznenada čak i kod onih učenika kod kojih se to najmanje pretpostavlja, Fejsbuk i druge društvene mreže omogućuje im da se povežu i da jedni drugima svašta kažu ili urade, a kasnije se to ispoljava čak i na ovakav način", tvrdi Tišma.

Direktor Hemijsko-tehničke škole u Kruševcu Miroljub Petrović danas treba da održi sastanaka sa roditeljima učenica koje su učestvovale u sukobu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track