NESVAKIDAŠNJA PLENIDBA U NIŠU: Sudijama zaplenjeni računari zbog dugovanja suda!
Foto: Fonet/Marko Mišić

Oslobođeni krivice ne mogu da naplate sudske troškove

NESVAKIDAŠNJA PLENIDBA U NIŠU: Sudijama zaplenjeni računari zbog dugovanja suda!

Srbija -

NIŠ - Dvojici sudija izvršnog odeljenja Osnovnog suda u Nišu zaplenjeni su računari i biće prodati na licitaciji zbog duga od 214.500 dinara, po osnovu nadoknade sudskih troškova Draganu Saviću iz Kuršumlije.

Savić je oslobođen optužbe u krivičnom postupku koji se pred niškim sudom vodio protiv njega, a u kojem ga je zastupao poznati niški advokat Stanimir Đurić.

U ime devet klijenata, koji su oslobođeni krivice, Đurić potražuje 1,2 miliona dinara od Republike Srbije, kao i 100.000 na ime dve obavezne odbrane, ali već mesecima ne može da ih naplati.

Nesvakidašnja plenidba usledila je pošto je Đurić bio revoltiran potezom dvoje sudija da se oglase nenadležnim u slučajevima isplata naknada građanima koji su oslobođeni pred sudom. Đurić je rekao da Zakon predviđa da ova potraživanja mogu da se naplate iz budžetskih sredstava Visokog saveta sudstva ili prodajom pokretnih ili nepokretnih stvari sudova.

Foto: AP
Foto: AP

"Pokušao sam da dug naplatim preko sudskog računa, ali se Osnovni sud oglasio nenadležnim i uputio me na Prvi osnovni sud u Beograd", objašnjava Đurić.

Prema njegovim rečimaa, za 46 godina, koliko se on bavi advokaturom, naknade su uvek naplaćivali sudovi koji ih dosude. On ističe da je sa izvršiteljima popisao računare sudija, koji su se proglasili nenadležnim.

"Ukoliko ne mogu da naplatim dugove drugim putem sa izvršiteljima ću ponovo pokucati na vrata sada. Ukoliko je potrebno popisaću stvari iz kancelarije predsednika suda", kategoričan je Đurić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On dodaje da sudovi imaju ogromne dugove i prema strankama i prema advokatima, a prinudnim izvršenjem uvećavaju se sudski dugovi za troškove izvršitelja i licitacije. "Ukoliko budemo odlučili da prinudno naplatimo, garantujem da će sudovi u Srbiji ostati i bez kvaka na vratima", istakao je Đurić. Predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track