NJIVA RAZDORA: Komšija me truje jer mu je kukuruz manji od mog!
Foto: Gane Đorđević

Sukob u Stepojevcu

NJIVA RAZDORA: Komšija me truje jer mu je kukuruz manji od mog!

Srbija -
Miodrag Petrović zemlju prska pesticidima, koje vetar nanosi u moje dvorište. Otrov je potamanio sve vrapce, a ako nastavi, istrebiće mi i porodicu, jada se Zdravko Dimitrijević

STEPOJEVAC - Duga njiva i kukuruz mali načisto su pokvarili ljubav između dvojice komšija u selu Kolubarski Leskovac nadomak Stepojevca otkako se jedan od njih ponadao da će njegovi kukuruzi postati veći i čvršći ukoliko njivu zapraši pesticidima!Zdravko Dimitrijević (59) već šest godina ne govori s komšijom Miodragom Petrovićem jer je ovaj prestao da okopava kukuruz i, umesto motikom, s korovom u njivi počeo da se obračunava pomoću hemije.- Ma ajde, molim te... Je l‘ znaš koliki mu je klip? Evo volicni! - pokazujući pola šake Zdravko pokušava slikovito da opiše poslovni promašaj komšije Miodraga.Hoće da ga ukloniNesrećni Dimitrijević, koji je pre 11 godina ostao bez bubrega i od tada tri puta nedeljno odlazi na dijalizu, ubeđen je da mu komšija radi o glavi.- On iz nekog razloga namerava da me ukloni jer je očigledno da od oprašivanja nema nikakvu vajdu. Pesticidi koje je vetar naneo u moje dvorište izgoreli su mi jagode, a bile su ko pesnice, najlepše u selu. Otrovi su potamanili sve vrapce u kraju. Dokaz je snimak na kojem se jasno vidi kako ošamućeni padaju na zemlju i na samrti otresaju nogicama čim udahnu tu hemikaliju. Ako ovako nastavi, istrebiće mi porodicu - uveren je Dimitrijević, čija se kuća nalazi preko puta njive razdora.Kad je pre dva meseca Petrović poslednji put zaprašio kukuruz, tročlana porodica Dimitrijević - Zdravko, supruga Miomirka (55) i njihov sin Dejan (39) - završila je u ambulanti žaleći se na vrtoglavicu, mučninu, peckanje u očima i grlu i povišen pritisak.

U problemu... Zdravko sa suprugom ispred njive razdora
U problemu... Zdravko sa suprugom ispred njive razdora

Komšija izmišlja

- Ovako više ne ide. Nema kome se nisam žalio, od policije, preko Sekretarijata za zaštitu zdravlja i fitoinspekcije. Unajmio sam i advokata, pa sad pravdu tražim na sudu - poručuje Dimitrijević.S druge strane, Petrović kaže da mu je žao zbog toga, ali da nema izbora.- Ostario sam i zanemoćao, pa ne mogu da okopavam kukuruz. Zato ga zaprašujem preparatom koji nije opasan po zdravlje ljudi. Mislim da komšija izmišlja. Kako meni ništa ne fali iako sam pre nekoliko meseci preživeo infarkt - pita se Petrović.

Slovenci ga otpustili Zdravko poznat zbog afere „Fruktal“ IZGUBIO POSAO JER JE SRBINZdravko Dimitrijević poznat je zbog afere „Fruktal“, kada je sa još šestoricom kolega 1990. godine dobio otkaz u skladištu ove slovenačke firme u Surčinu, i to samo zato što su Srbi. To je zapravo bio „Fruktalov“ odgovor na odluku srpske vlade da te godine Srbija bojkotuje robu proizvedenu u Sloveniji. Slučaj je izazvao veoma negativnu reakciju srpske javnosti. Aferom su više meseci bili zaokupljeni svi srpski mediji, međutim, otpuštenim radnicima to nije mnogo pomoglo jer su nakon višegodišnjeg suđenja ipak izgubili spor i pravo da se vrate na posao ili bar dobiju odštetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track