OPASAN OTROVNI OTPAD: Truju građane Bele Crkve?!
Foto: Profimedia

Ekolozi upozoravaju na katastrofu

OPASAN OTROVNI OTPAD: Truju građane Bele Crkve?!

Srbija -

Meštani se žale na česte nesvestice jer, tvrde, firma „Eko 21“ ne poštuje pravila skladištenja hemikalija. Pokrajinska inspekcija pronašla čak 107,89 tona otrovnog otpada, što može dovesti do ozbiljnog zagađenja životne sredine

Meštani Bele Crkve već mesecima se žale na gušenje, nesvestice i glavobolje, a razlog tome je, kako navode ekološka udruženja, opasan otrovni otpad koji firma „Eko 21“ skladišti bez dozvole i na neadekavatan način!Predstavnici udruženja upozoravaju da firma zagađuje prirodu, jezera i reke, ali pre svega zdravlje ljudi, a naročito - dece!Pobesneli- Početkom septembra sa našim udruženjem su kontaktirali brojni građani, tvrdeći da ne mogu da dišu od otrovnih isparenja. Naši volonteri su u više navrata izašli na teren i konstatovali da se zaista iz te firme širi nepodnošljivo težak miris hemikalija koji nakon dužeg udisanja izaziva glavobolju. Ovaj miris najintenzivnije se oseća u večernjim satima, pa do jutra - kaže za Kurir Milan Belobabić iz udruženja građana Aurora iz Bele Crkve.U Beloj Crkvi vladaju ogromna zabrinutost i strah.- Meštani su pisali peticiju, a prošlog petka tridesetak njih je u revoltu upalo u postrojenje fabrike da vidi o kakvim otrovima je reč - dodaje Belobabić i naglašava da se, prema njegovim saznanjima, u fabrici tretiraju pesticidi, herbicidi, kao i farmaceutski otpad.Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, po prijavi građana, 20. septembra je izašla na teren i konstatovala da se na lokaciji nalazilo čak 107,89 tona opasnog otpada, a da firma „Eko 21“ nema dozvolu za skladištenje!Posebno ugrožena deca- Na osnovu utvrđenih nezakonitosti, skladištenja opasnog otpada bez dozvole na predmetnoj lokaciji, istim zapisnikom izrečena je zabrana daljeg skladištenja i naređeno je da se sav opasni otpad ukloni u roku od 30 dana - istakli su u pokrajinskoj inspekciji, dodavši pak da tom prilikom nije utvrđeno da je ovaj otpad zagadio prirodu.Inače, prema dokumentaciji kojom Kurir raspolaže, pokrajinski inspektor je još u maju konstatovao da „Eko 21“ nepropisno tretira otpad, te mu zabranio obavljanje posla, ali se ova firma sve do sada oglušila o ove naredbe!Hemičar Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, kaže da je ovo izuzetno rizično jer se opasan otpad, koji čak može biti i kancerogen, mora tretirati s najvećom pažnjom.- Za skladištenje opasnog otpada potrebno je da se ispune posebni, izuzetno rigorozni uslovi jer se u suprotnom može desiti da opasne hemijske supstance dođu u vazduh i zemljište, a preko podzemnih voda i u reke i jezera. Ugroženi su svi, a naročito deca, koja su najosetljivija - zaključuje Nestorović.

Ministarstvo poljoprivredeFIRMU PRIJAVILI TUŽILAŠTVUI inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdila je da je „navedeno preduzeće postupalo suprotno propisanim uslovima iz dozvole za sakupljanje, transport i tretman opasnog otpada u mobilnom postrojenju“.- Inspekcija je donela rešenje o zabrani tretmana opasnog otpada suprotno propisanim uslovima iz dozvole i podnela je nadležnom tužilaštvu prijavu za pokretanje postupka za učinjeni privredni prestup.

Firma „Eko 21“NE SPALJUJEMO OTPADU firmi „Eko 21“ tvrde da se „pri tretmanu ni u kom slučaju ne koristi spaljivanje“, niti, kako kažu, ispuštaju zagađujuće materije u životnu sredinu. Međutim, u toj firmi priznaju da nisu radili u skladu sa propisima.- U toku je postupanje po inspekcijskom nalogu, dakle, postrojenje na lokaciji ne radi, a preseljenje otpada koji je bio predviđen za tretman je u toku. Za preseljenje imamo rok od 30 dana koji još traje. Ne tretiramo medicinski, nuklearni i radioaktivni otpad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track