PANIKA U PROKUPLJU: Poljoprivrednici nezadovoljni cenom višnje, za te pare neće da beru!
Foto: Biljana Roganović

Voće puno crva

PANIKA U PROKUPLJU: Poljoprivrednici nezadovoljni cenom višnje, za te pare neće da beru!

Srbija -

Otkupna cena višnje, koja je na području prokupačke opštine najzastupljenija poljoprivredna kultura je prema najavi 25 dinara za drugu, a 35 dinara za prvu klasu. Proizvođači najavljuju da je neće brati za te pare.

Ukupno na teritoriji ove opštine ima 2. 500 hektara pod šljivom.

Kako nam je potvrđeno u Udruženju hladnjačara, na sastanku koji je održan u Leskovcu odlučeno je da otkupna cena višnje bude ova, ali je utvrđeno i da na teritoriji Prokuplja nema prvoklasne višnje.

"Zbog obilnih padavina, čak i ona višnja koja je tretirana, je crvljiva, a onda spada u drugu klasu. Iako izgleda odlično i krupna je, analize koje se rade pokazuju da je puna crva. Kupac je odmah računa u drugu klasu, pa se tako mora i plaćati", kažu u Udruženju.

Po proceni otkup višnje na području prokupačke opštine trebalo bi a krene za par dana. Otkupljivači su u panici, jer ne znaju kolika je cena, proizvođači na muci, jer je cena od 25 dinara za kilogram potpuno neisplativa.

"Po svoj prilici mnogi je neće ni brati, jer se ne isplati. Za berača se daje 15 dinara po kilogramu, a otkup je 25 dinara. Taj novac ne pokriva ni osnovne troškove", kažu proizvođači.

(Tekst i Foto: B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track