POMEN U VALJEVU: Milenkova herojska krila su i danas raširena i štite nas
Foto: Wikipedia

17. godina od pogibije

POMEN U VALJEVU: Milenkova herojska krila su i danas raširena i štite nas

Srbija -

VALJEVO- U Valjevu je danas obeleženo 17 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao iznad Valjeva tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Vence na spomenik pilotu Milenku Pavlovića položili su članovi njegove porodice, njegovi ratni drugovi, predstavnici Grada Valjeva, opštine Osečina, Vojske Srbije, policije, Srpske pravoslavne crkve, Krušika i Udruženja boraca. Major Milan Žunjić, saborac Milenka Pavlovića iz 204. vazduhoplovne brigade, kojom je komandovao nastradali Pavlović, poručio je da njegov lik i delo ne smeju biti zaboravljeni.

„ Njegov let je trajao 12 minuta. Bio je to poslednji njegov let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu i žrtvujući svoj život za odbranu naroda svrstao se u red besmrtnih. Danas sećanje na hrabrost, nesebičnost, patrionizam i junaštvo pilota Pavlovića ne bledi. Imali smo čast i zadovoljstvo da sa njim radimo i od njega učimo. Najmanje što možemo da uradimo je da pamtimo, da se sećamo i učimo na onome što je Milenko uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Njegova herojska krila su i danas raširena i štite nas“, poručio je major Žunjić.

Obeležavanju godišnjice pogibije pilota Pavlovića prisustvovao je i vazduhoplovni brigadni general Predrag Bandić, Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ.

Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Odlikovan je ordenom za hrabrost, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

Ni ove godine, kao i prethodne, iz nepoznatih razloga, izostalo je nadletanje “migovih” aviona nebom iznad Valjeva, što je bila uobičajena praksa ranijih godina.

(Radio patak/Foto. Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track