PRVI DANI PRIMENE NOVOG ZAKONA: Građani širom Srbije nezadovoljni radom NOTARA, evo i ZAŠTO
Foto: Thinkstock

Omela ih kampanja

PRVI DANI PRIMENE NOVOG ZAKONA: Građani širom Srbije nezadovoljni radom NOTARA, evo i ZAŠTO

Srbija -

Prvih dana primene novog zakona, javni beležnici mahom nisu uspeli da zadovolje potrebe građana.

U petak je većina bila zauzeta overom potpisa podrške kandidatima na predstojećim izborima.

Samo dva dana od stupanja na snagu zakona po kojem notari overavaju izjave i saglasnosti, Nišlije su bile neprijatno iznenađene činjenicom da nijedan od njih četvoro u ovom gradu poslednjeg dana u radnoj sedmici nije radio.

TRLJAJU RUKE: Notarima 52.000 evra za mesec dana

U Nišu, inače, trenutno postoje četiri notara i jedino se kod njih mogu overiti dokumenta za upise u škole ili na fakultete, za posao ili dobijanje invalidske penzije, saglasnosti roditelja za izvođenje deteta iz zemlje, potvrde o isplati na osnovu kupoprodaje nepokretnosti, punomoćja, ugovori o zakupu, prepisi diploma i raznih drugih dokumenata.

Nišlijka Desanka Ilić poranila je da overi izjavu koja joj treba da bi ostvarila socijalna primanja, a povela je i komšinicu kao svedoka, pa je razočarana što se kući vraća neobavljnog posla. Kaže, uzalud je platila dve autobuske karte, a juče joj je isticao poslednji rok za predaju zahteva...

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Ranije smo izjave oko prenosa imovine overavali u mesnoj zajednici, a sada u ovolikom gradu nema ko to da obavi - kažu, a razumem da to radi i sud, ali da u ovolikom gradu nemamo gde da završimo posao, to mi nikako nije jasno, kažu Živorad Mitić i Vlastimir Marković koji su u Niš stigli iz Jasenovika kod Malče.

I, dok su građani nezadovoljni, optužujući notare da čekaju nove cenovnike, pa da počnu rad, u kancelariji javnog beležnika Dragana Nikolića objašnjavaju da su svi na terenu zbog izbora, jer overavaju potpise za političke partije.

Inače, sve četiri kancelarije u Nišu imaju po sedam-osam saradnika koji imaju ovlašćenja da overavaju potpise, rukopise i prepise. Izgleda, međutim, da je i to malo za grad od 300.000 stanovnika.

U Loznici, međutim, nedostaje jedan notar jer je predviđeno da ih bude troje, dok se u Krupnju i Ljuboviji taj posao i dalje obavlja u sudskim jedinicama Osnovnog suda iz Loznice, na čije notare su upućeni i žitelji Malog Zvornika. U svakom slučaju, juče su gužve bile očigledne...

Politika je, izgleda, zagorčala život i Smederevcima koji su imali neka posla kod dvoje, od ukupno pet javnih beležnika, koliko bi trebalo da ih bude. I ovde se bar polovina posla obavlja na terenu, pa oni koji dolaze u kancelaruje moraju da se "naoružaju" golemim strpljenjem.

Šapčani su se, izgleda, najbolje organizovali, pa kod njihova dva notara juče nije bilo velike gužve, jer je potreban broj potpisa podrške za kandidaturu Aleksandra Vučića prikuljen već do 11 sati...

U Jagodini rade samo dva notara i gužve su velike, a mnogi tvrde i da su usluge sada skuplje...

Dva notara u Novom Pazaru u petak su radila uobičajeno.

U Leskovcu, umesto sedam javnih beležnika - koliko bi ovaj grad trebalo da ih ima u odnosu na broj stanovnika - rade samo dve takve kancelarije, ispred čijih vrata su sve veće gužve. Za složenije predmete su uvedene i liste čekanja od tri do sedam dana, dok ostali gube vreme u redovima i komentarišu kako je lako srljati u navodnu modernizaciju po tuđim leđima.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja