ŠTA SE DEŠAVA S NARODOM: U Nišu zbog nasilja u porodici 20 prijava mesečno?!
Foto: Profimedia/Ilustracija

ŠTA SE DEŠAVA S NARODOM: U Nišu zbog nasilja u porodici 20 prijava mesečno?!

Srbija -

NIŠ - Policiji u Nišu mesečno se obrati oko 20 osoba zbog nasilja u porodici, a taj broj ima tendenciju rasta, izjavila je danas koordinatorka Tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u porodici u niškoj Policijskoj upravi Nataša Zorić Živanović.

Ona je rekla da je blago povećanje broja osoba, koje se javljaju policiji zbog nasilja u porodici, rezultat uticaja na žrtve da se ohrabre i prijave nasilnike.

ČITAJTE U KURIRU EKSKLUZIVNO PRVA SLIKA MONSTRUMA Marija: Čim zatvorim oči, on me opet žigoše!

"Problem nasilja u porodici sada je aktuelniji nego ranije, verujemo zbog toga što žrtve porodičnog nasilja više veruju u sistem, ali i da će biti zaštićene saradnjom policije, Centra za socijalni rad i tužilaštva", izjavila je Zorić Živanović.

Foto: Profimedia/Ilustracija
Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njenim rečima, policiji se najčešće javljaju žene koje su supružnici zlostavljali, ali i deca koju su roditelji zlostavljali, kao i ostareli roditelji koje su deca zlostavljala. Zorić Živanović dodaje da ima i muškaraca koji su žrtve nasilja u porodici, medjutim oni zbog ponosa i "tradicionalnog duha" retko prijavlju problem.

"Uglavnom je to fizičko, ali i ima i psihičkog nasilja. Po pravilu pretnje i verbalni sukobi dosta dugo traju, pre nego što se osoba odluči da prijavi nasilnika", rekla Zorić Živanović.Prema njenim rečima i dalje ima slučajeva gde se žrtve nasilja ustručavaju da prijave nasilnika zbog toga jer se stide i plaše negativne reakcije okruženja. "Nije nikakv sramota prijaviti nasilje u porodici, a prijava ne znači da će neko biti uhapšen. Policija uvek može da pomogne zajedno sa Centrom za socijalni rad, samo mora da bude upoznata sa problemom", naglasila je Zorić Živanović.

Foto: Thinstock/Ilustracija
Foto: Thinstock/Ilustracija

Ona je kazala da policija odmah reaguje po svim prijavama za porodično nasilje i ukoliko je potrebno žrtva porodičnog nasilja se smešta u Sigurnu kuću, a protiv nasilnika se odredjuje policijsko zadržavanje do 48 sati."Često se medjutim dešava da žrtve u Tužilaštvu odustaju od prijave. Razlozi su različiti, neki su ekonomske, neki emotivne prirode", rekla je Zorić Živanović.Kako je ocenila, najavljene izmene Krivičnog zakona i mogućnost udaljenja nasilnika iz kuće doprineće još efikasnijem radu policije, ali i većoj zaštiti žrtava u porodici.

"Najavljenim izmenama zakona policija će sa stučnim službama moći da proceni bezbednost žrtve porodičnog nasilje, a sudija će za prethodni postupak moći da donese rešenje o odredjivanju udaljavanja iz kuće ili pritvora za nasilnika", objasnila je Zorić Živanović i dodala da će izmene Zakona doprineti da porodično nasilje prijave i one žrtve koje do sada nisu to činile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track