UŽAS U DOMU ZA OMETENU DECU Tibor (22) je vrištao, a dečak je vikao: Teto, teto, Tibor se zapalio...
Foto: Slađana Stojanović

Izgoreo štićenik u Veterniku

UŽAS U DOMU ZA OMETENU DECU Tibor (22) je vrištao, a dečak je vikao: Teto, teto, Tibor se zapalio...

Srbija -

Tibor Soka, koji je više od deset godina boravio u domu, stradao je u požaru koji je najverovatnije sam izazvao upaljačem ili zapaljenom cigaretom

VETERNIK - Teto, teto, Tibor se zapalio... Vatra, vatra... Ovo je bilo sve što je jedan od štićenika Doma za smeštaj dece ometene u razvoju u Veterniku uspeo u dahu da izgovori i upozori osoblje na požar.Nažalost, za Tibora Soku (22) nije bilo spasa. Izgoreo je.Očajni roditelji- Hodnikom se čulo da Tibor vrišti, ali od vatre i dima nismo mogli da mu priđemo. Deca i drugi stariji štićenici, od kojih su neki polupokretni i u kolicima, imali su napade panike. Svako je uzeo šta je imao kod sebe, čaršave, peškire, jastuke, i dao se u beg. Neki zbog težine bolesti nisu ni znali šta se dešava. Brzo smo reagovali, ali nažalost nismo uspeli da spasemo Tibora. Odjednom se ućutao, nismo ga više čuli - ispričali su zaposleni iz doma u Veterniku.

Požar je izbio u levom krilu B paviljona oko 14.30. Tibor je boravio u sobi od oko 16 kvadrata u B paviljonu. Prema dosadašnjim saznanjima, u momentu izbijanja požara bio je sam u sobi. Inače, Tibor je bio dugogodišnji stanar doma u statusu slobodnjaka.Prve informacije vatrogasaca na osnovu tragova dima i vatre govore da je Tibor izazvao požar, najverovatnije upaljačem ili cigaretom, i da se on preko njegove odeće proširio i na ostatak prostorije.Uplašeni, u dom su počeli da pristižu roditelji, strepeći da nije njihovo dete stradalo. Kada su ugledali svoju decu, nisu krili radost i suze, a i deca svoje veliko uzbuđenje.- Ništa me ne pitajte. Prepali smo se kada smo čuli da je požar i da ima nastradalih. Odmah smo došli i vodimo svoje dete kući. Mi jesmo iz Veternika, ali i da sam ne znam iz kog kraja zemlje, odmah bih krenuo da se uverim da mi je dete dobro. Besan sam na nadležne iz doma što odmah nisu saopštili ko je nastradao i odakle je. Zamislite, možda ti roditelji sada nešto slave, a dete im izgorelo. Ne gledaju svi portale. Strašno! Nemam reči - rekao nam je otac koji je došao sa suprugom po svog sina, koji je otišao s njima.

Drama... Uplašena majka trčeći uletela u krug doma i izvela dete u kolicima
Drama... Uplašena majka trčeći uletela u krug doma i izvela dete u kolicima

Majka koja je došla takođe uplašena, bukvalno trčeći uletela u krug doma, izvela je ćerku u kolicima do kola. Uz pomoć jedne medicinske sestre, uspela je da smesti svoje dete u kola, a sestra je vratila kolica. Kada smo joj prišli da je upitamo, samo nam je rukom dala do znanja da ne želi zbog ćerke da priča. Ali nije ni morala - na majčinom licu se video strah koji je pretrpela dok se nije uverila da joj je ćerka dobro.Bilo je još mnogo roditelja koji su dolazili da se uvere da su im deca dobro. Svi su krivili rukovodstvo doma zato što im odmah nije saopšteno ko je nastradao, ili zašto ih nisu obavestili telefonskim putem barem o kome se radi i da su njihova deca dobro.Vanredna inspekcijaU gašenju požara učestvovalo je 15 vatrogasaca sa šest vozila, a na lice mesta došao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji nije želeo da daje izjave, već, kako je kratko rekao, samo je došao kako bi video kako grad može da pomogne. U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku navode da su odmah kontaktirali sa pokrajinskom inspekcijom socijalne zaštite kao prvom nadležnom i dali joj nalog za hitan nadzor u domu u Veterniku.

HRONOLOGIJA18. jul 2014 - Štićenika doma u Veterniku pretukao je vaspitač (39). On je nesrećnog mladića udario metalnom šipkom čak 18 puta. Štićenik teško govori, ali događaj su potvrdila dva momka koja su videla da im učitelj bije drugara. Pored modrica po celom telu, konstatovana mu je i teška trauma.29. jun 2013 - Štićenik tutinskog Doma za lica mentalno ometena u razvoju D. M. (30) iz Novog Sada navodno preminuo od trovanja alkoholom. Navodno, nesrećni mladić primio je džeparac, pa je pušten da izađe u grad. On je tamo izgleda popio alkohol, usled čega je i preminuo.27. april 2013 - Telo Dušana T. (31), štićenika Doma za lica ometena u razvoju u Tutinu, pronađeno u blizini reke Ibar kod Ribarića. Nastradali mladić nestao je iz doma nekoliko dana pre nego što je leš otkriven u široj okolini Tutina. Prema preliminarnim rezultatima, nije bilo tragova nasilne smrti.9. jun 2011 - Štićenik S. M. (17) iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici ubio je Svetlanu Zorić (34), inače kuvaricu tog doma. On je nesrećnu ženu ubio nožem zato što ga je podsećala na njegovu majku, koja ga je ostavila, a potom se i udala. S. M. je među zaposlenima i štićenicima doma važio za mirnog i tihog momka koji je stalno gledao horor filmove. Mladić je posle ubistva kuvarice pokušao da izvrši samoubistvo sečenjem vena, ali je brzom intervencijom policije i ekipe Hitne pomoći spasen.17. oktobar 2010 - N. G. (15), štićenik Doma za smeštaj ometenih u mentalnom razvoju u Kulini, preminuo je u oktobru 2010. godine od povreda zadobijenih nakon pada s drugog sprata zgrade ove ustanove. Sumnjalo se da je dečaka, koji je bio nepokretan i psihofizičke razvijenosti na nivou trogodišnjaka, sa prozora bacio drugi štićenik, tada dvadesetogodišnjak, koji je iskoristivši odsustvo negovateljice utrčao u sobu. Nesrećni dečak imao je svega 10 kilograma, a u dom je bio smešten odmah po rođenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track