VIDEO DIMI SE LESKOVAC Roštiljijada otvorena uz vatromet i mažoretkinje, muzika trešti na sve strane
Foto: Fonet/Ljiljana Stojanovic

Festival gurmanluka

VIDEO DIMI SE LESKOVAC Roštiljijada otvorena uz vatromet i mažoretkinje, muzika trešti na sve strane

Srbija -

LESKOVAC - U Leskovcu je uz trubače, mažoretkinje i desetominutni vatromet otvoren 25. Festival roštilja koji će trajati do 4. septembra.

Festival je sinoć otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je gostima poželeo dobrodošlicu u grad "gurmanskih specijaliteta", podsećajući na rodonačelnike leskovačkog roštilja i Roštiljijade.

(VIDEO) Pogledajte kako je NEDA UKRADEN skakutala i podigla Roštiljijadu na noge

"Putopisci još u 18. veku pominju ćevapčiće kao izvanredne gurmanluke koje su probali u Leskovcu. Najbolje ih je spremao mesar i kafedžija Dimitrije Mita Gligorijević, deda Miodraga Gligorijevića Dragi Bureta, kralja leskovačkog roštilja.

"Njegove majstorije izazvale su divljenje i poštovanje širom sveta, a na festivalima u Minhenu, Frankfurtu, Beču, Briselu i Montrealu specijaliteti Dragija Bureta probale su mnoge poznate ličnosti, državnici i diplomate", kazao je Cvetanović.

Direktor Turističke organizacije Leskovca Žikica Nestorović rekao je da veruje da će ovogodišnja manifestacija nadmašiti prošlogodišnji rekord od 700.000 posetilaca, ali i rekorde u spravljanju "najveće pljeskavice", koji je prošle godine bila teška 59 kilograma, kao i "pljeskavice iz ruke".

"Veliki je trud učinjen da ova privredno-turistička manifestacija bude jedna od najposećenijih u ovom delu Evrope i jedna od najatraktivnijih festivala hrane i dobre zabave na Balkanu. Ko jednom dođe na Roštiljijadu, postaje njen stalni gost", rekao je Nestorović.Najveće gužve organizatori očekuju u petak, kada se očekuje dolazak gostiju iz svih delova Srbije, kao i iz okolnih zemalja.

Za pljeskavicu nikad nije rano!

Koliko god da je rano ujutru, za muziku nije rano - dok traje Roštiljijada. Nije rano ni za pljeskavicu i to za svega 150 dinara koliko košta ona najmanja, a punjena 200 dinara, objavila je Jugmedia.

Ove nedelje specijaliteti sa roštilja mogu da se jedu i za doručak, ručak i večeru. Samo treba odabrati nekog od majstora, a duž Bulevara oslobođenja u Leskovcu, trenutno ih je na stotine. Organizatori Roštiljijade u Leskovcu ove godine očekuju stotine hiljada posetilaca i to ne samo uz roštilj, već i u centru grada, gde su najavljeni brojni koncerti.

"Prvi gosti iz Bugarske stigli su organizovanim prevozom oko 13 časova, a svi smeštajni kapaciteti odavno su popunjeni i rezervisani", kažu Tina Stojanović iz Turističke organizacije Leskovca.

Plan organizatora je da ove godine nadmaše prošlogodinji rekord od 700.000 posetilaca. Za vikend dolaze i gosti iz Makedonije i Slovenije, a jedna grupa stiže čak iz Australije. Za turiste je ovo prilika za provod, a za stanovnike Leskovca i okolnih mesta da pokažu svoje proizvode.

(Beta/Jugmedia/D.Marinković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja