ZABRANJENE POSETE: Registrovan prvi slučaj svinjskog gripa u Leskovcu
Foto: Nemanja Pančić

ZABRANJENE POSETE: Registrovan prvi slučaj svinjskog gripa u Leskovcu

Srbija -
LESKOVAC - Kod 31-godišnjeg drvoseče iz Leskovca registrovan je virus gripa H1N1, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje. Iz ove zdravstvene ustanove naložili su danas zabranu poseta pacijentima u leskovačkoj Opštoj bolnici.

Pacijent je stabilno i njegovo stanje se od petka prati na Infektivnom odeljenju ove leskovačke bolnice. Ovaj slučaj je dokaz da od ovog oblika svinjskog gripa ne oboljevaju samo pacijenti iz rizične grupe, kao što su srčani bolesnici ili dijabetičari, već i mlađe osobe, u punoj snazi - ističe epidemiolog Jadranka Krasić.

Ovaj pacijent se sam javio lekarima u Urgentnom centru sa visokom temperaturom i sumnjalo se da je oboleo od meningitisa. Nakon što su urađene potrebne analize, na institutu Torlak je ustanovljeno da je inficiran virusom gripa H1N1, prenose Južne vesti.

Svaka osoba koja ima visoku temperaturu duže od 3 dana da se obavezno javi svom izabranom lekaru i ne pije antibiotike na svoju ruku jer oni ne pomažu u lečenju virusa gripa - savetuje Krasićeva.

Od početka godine na teritoriji Jablaničkog okruga se sumnjalo na pojavu svinjskog gripa još kod 2 pacijenta ali, na sreću, u pitanju je bila samo jača repsiratorna infekcija.

Najbolja preventiva protiv bilo kakvog oblika gripa jeste jačanje imuniteta, konzumiranje što više tečnosti i vitamina, kao i redovno pranje ruku, savetuju lekari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track