Štednja - prva lekcija
Foto: Profimedia

Finansijska pismenost je deo modernog bukvara

Štednja - prva lekcija

InfoBiz -

Roditeljstvo je velika prekretnica u životu za svakoga, a deca su naše najveće blago, kako volimo da kažemo. Vaspitanje je veliki izazov, posebno u današnjem svetu gde se porodica bori da održi glavnu ulogu u oblikovanju životnih vrednosti, a škola da uhvati korak u prenošenju đacima osnovnih znanja i veština. Obrazovanje započinjemo savladavanjem pismenosti, a zatim širimo saznanja i polja interesovanja.

Prema podacima Unicefa, stopa pismenosti u svetu je u poslednje dve decenije porasla sa 83 na 91 odsto, dok se broj nepismenih mladih smanjio sa 170 na 115 miliona. Na rang listi World by map iz 2015. godine, Srbija je na 39. mestu od ukupno 160 zemalja, uz stopu pismenosti od 98,1 odsto. Lista je napravljena na osnovu broja ljudi koji su funkcionalno pismeni, odnosno onih koji znaju da čitaju i pišu.

Međutim, funkcionalna pismenost danas nije dovoljna. Podjednako je važna i digitalna pismenost, a posebno finansijska. Finansijska pismenost je ove školske godine uvedena u desetine škola u Srbiji, od najnižih razreda. Mališani će na ovaj način, uz ostale predmete, naučiti kako da štede novac, kupuju bez rasipanja, koriste kartice i uopšte pametno upravljaju novcem.

Za početak, deci je važno da nauče osnove štednje, to je prvi korak u baratanju novcem koji dobijaju u vidu džeparca ili na poklon za rođendan. Kasice su opet u modi, ali štedni račun u banci daje još ozbiljniji okvir čitavoj priči. U vaspitanju je važno da se deci na vreme postave granice i da se nauče strpljenju u ispunjavanju želja. U tom smislu, oročena štednja je pravi izbor. Dovoljno je da napravite jasan plan štednje i sa detetom se dogovorite da se na ovaj način može lakše sakupiti novac za kupovinu modernijeg laptopa, novog bicikla, ili renoviranje dečje sobe. Zatim otvorite štedni račun i malo sačekate da se želje ispune. Ukoliko iskoristite posebne ponude tokom Meseca štednje, na primer u Addiko banci , već na proleće, za šest meseci uz godišnju kamatnu stopu na depozit od dva odsto, obradovaćete dete koje će na opipiljiv način savladati jednu od prvih lekcija u finansijskom opismenjavanju, a i vama će ovo biti primer za ugled. Ponuda se odnosi na nova depozitna sredstva za iznose oročenja do maksimalno 50.000 evra po klijentu i važi do 30.11.2018.

(Promo - tekst / Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track