(VIDEO) BILD AM ZONTAG: Oko 400 američkih plaćenika u Ukrajini
Foto: Printscreen

Psi rata ubijaju rusko stanovništvo

(VIDEO) BILD AM ZONTAG: Oko 400 američkih plaćenika u Ukrajini

Planeta -
Reč je o pripadnicima kompanije Akademi, kako se sada zove zloglasni Blekvoter čije su ubice postale "čuvene" po zločinima u Iraku

KIJEV - Oko 400 plaćenika jedne američke firme za obezbeđenje nalaze se u redovima ukrajinske vojske i policije u operaciji protiv proruskih aktivista, piše danas nemački list Bild am Zontag.

Prema informacijama na osnovu radio komunikacije između komandnih centara ruske vojske, koje je otkrila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i potom prosledila nemačkoj tajnoj službi (BND), američki plaćenici koordiniraju i sprovode gerilske operacije protiv proruskih aktivista oko Slavjanska na istoku Ukrajine. Ti plaćenici rade za američku firmu Akademi, poznatijom pod starim imenom Blekvoter (Blackwater).

http://www.youtube.com/watch?v=1S7pfp82TFA

To je firma za obezbeđenje, kojoj je američka vojska uskratila ugovor u Iraku posle jedne pucnjave na civile 2007. godine, piše nemački list. Bild am Zontag dodaje da se ne zna s kim je ta firma sada sklopila ugovor.

List podseća da je Rusija pre nekoliko nedelja osudila prisustvo američkih plaćenika na strani ukrajinskih vladinih snaga bezbednosti, ali je američki ambasador u Kijevu Džefri Pajat to demantovao polovinom marta.

http://www.youtube.com/watch?v=jlHbrdYsD7E

Nemački list je prošle nedelje otkrio da ukrajinsku vladu savetuje desetine stručnjaka američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i Centralne obaveštajne agencije (CIA). Pozivajući se na neimenovane izvore iz nemačkih bezbednosnih službi, list naveo je da agenti CIA i FBI pomažu Kijevu u obračunu sa pobunjenicima na istoku Ukrajine i da obezbedi taj deo zemlje. Bild am Zontag dodao je da američki agenti nisu direktno angažovani u borbama sa proruskim aktivistima, već da su aktivni pre svega u Kijevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track