VIKTOR JANUKOVIČ: Šef CIA odobrio slanje vojske na istok Ukrajine, zemlja pred građanskim ratom!
Foto: Reuters

Kriva i Amerika

VIKTOR JANUKOVIČ: Šef CIA odobrio slanje vojske na istok Ukrajine, zemlja pred građanskim ratom!

Planeta -
Kijev je posle sastanka sa šefom CIA Džonom Brenanom naredio vojnu operaciju na istoku zemlje, tvrdi svrgnuti predsednik

ROSTOV NA DONU - Ukrajina je jednom nogom zagazila u građanski rat, a deo krivice snose i Sjedinjene Američke Države jer se grubo mešaju u politiku Ukrajine i stalno diktiraju koje poteze treba vući, izjavio je večeras svrgnuti predsednik te zemlje Viktor Janukovič u posebnom obraćanju javnosti u Rostovu na Donu, javlja Raša Tudej..

Janukovič je naveo da je šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan posetio Ukrajinu i da su vlasti u Kijevu,posle susreta sa njim, naredile vojnu operaciju na istoku zemlje. Brenan je "de fakto odobrio" upotrebu oružja i tako isprovocirao krvoproliće, smatra Janukovič.

Džon Brenan: Posle njegove posete Kijevu naređeno slanje vojske na istok Ukrajine, tvrdi Janukovič Foto Reuters
Džon Brenan: Posle njegove posete Kijevu naređeno slanje vojske na istok Ukrajine, tvrdi Janukovič Foto Reuters

"Narod Ukrajine nikada nije trpeo diktat, posebno ne diktat nacionalista", kazao je Janukovič. "To vam neće oprostiti", poručio je vlastima u Kijevu. "Sjedinjene Američke Države imaju svoj deo odgovornosti u izbijanju građanskog rata u Ukrajini, oni se grubo mešaju u ono što se dešava i govore šta treba da se radi", optužio je Janukovič.

"Danas je pala krv, a sada je naša zemlja u potpuno novoj situaciji - jednom nogom u grašanskom ratu. Hunta u Kijevu je izdala krivično naređenje da oklopne i oružane snage napadnu demonstrante. U moje vreme u Kijevu nismo koristili takva sredstva proitv radikala i ekstremista", kazao je on.

Viktor Janukovič je konstatovao i da je zemlja pred bankrotom i pozvao je Ukrajince na jedinstvo.

U Ukrajini je 22. februara Vrhovna rada (skupština) promenila ustav, smenila rukovodstvo parlamenta i policije, a Janukoviča smenila, raspisujući izbore za 25. maj. Neposredno posle toga Janukovič je otišao u Rusiju.

(Kurir/Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track