(VIDEO) PUTIN ZAPRETIO: Kaznićemo huntu u Kijevu zbog slanja vojske na sopstveni narod!
Foto: Reuters

Opštro

(VIDEO) PUTIN ZAPRETIO: Kaznićemo huntu u Kijevu zbog slanja vojske na sopstveni narod!

Planeta -
Vojnu operaciju ukrajinske armije u Slavjansku Putin je nazvao kaznenom merom, a režim u Kijevu - hunta

SANKT PETERBURG - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će onaj ko je naredio ukrajinskoj vojsci da puca u sopstveni narod snositi teške posledice!

"To je kaznena operacija", rekao je Putin, koji u Sankt Peterburgu učestvuje u plenarnoj sednici na prvom Medijaforumu nezavisnih lokalnih i regionalnih medija. On je kazao da je vojna akcija protiv pristalica federalizacije Ukrajine "ozbiljan zločin zvaničnog Kijeva protiv sopstvenog naroda" i nazvao je aktuelne ukrajinske vlasti huntom.

Ova "kaznena mera" protiv proruskih pristalica nesummnjivo će imati posledice i po međusobne odnose dve države, kazao je predsednik Rusije, ali nije nije precizirao kakve bi mogle da budu te posledice.

"Kijev ne treba da legalizuje 'Desni sektor', nego da započne dijalog u sopstvenoj zemlji", kazao je Putin.

Putinovo upozorenje stiglo je posle višečasovnih ogorčenih borbi tokom kojih je ukrajinska armija zauzela tri kontrolna punkta kod Slavjanska.

http://www.youtube.com/watch?v=wpwMkw3w-fE

Predsednik Rusije takođe je konstatovao da su događaji u istočnoj Ukrajini još jedan dokaz o ispravnosti ruske odluke da podrže stanovništvo Krima.

“U suprotnom oni bi bili suočeni sa istim i još gorim događajima kao u istočnoj Ukrajini. Dakle, ovo je još jedan dokaz da smo pravilno i na vreme delovali”, rekao je Putin na medijskom forumu ruskog Narodnog fronta, prenela je agencija AFP.

On je dodao da uvođenje ekonomskih sankcija drugih zemalja za Rusiju može imati niz pluseva, kao što su "deofšorizacija" privrede i stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje u zemlji.

Rusija ima mogućnosti da štiti svoje interese u okvirima Svetske trgovinske organizacije (STO) u vezi sa ekonomskim sankcijama drugih zemalja, istakao je on.

Putin smatra da je učešće platnih sistema Masterkard i Viza u sankcijama prema Rusiji "velika greška" sa ekonomske tačke gledišta jer u Rusiji Masterkard i Viza pokrivaju više od 90 odsto tržišta, "mi smo im ga dali dobrovoljno i mnoge transakcije u zemlji se obavljaju upravo preko tih sistema plaćanja", Međutim, "mi nismo samo razmišljali, nego smo prešli na praktičnu realizaciju stvaranja nacionalnog sistema plaćanja", rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track