Vučić sutra u Berlinu sa Merkelovom
Foto: Beta

Premijer u poseti Nemačkoj

Vučić sutra u Berlinu sa Merkelovom

Politika -
Drugog dana posete razgovaraće s nemačkim privrednicima

BERLIN - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otputovaće sutra u dvodnevnu posetu Nemačkoj na poziv nemačke kanelarke Angele Merkel.

On će, kako je najavljeno u Berlinu, razgovarati sa nemačkom kancelarkom, a potom i sa ministrom inostranih poslova Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom.

Drugog dana posete Vučić će razgovarati sa nemačkim privrednicima. Uoči posete, kancelarka Merkel je rekla da se raduje Vučićevom dolasku u Berlin i da će sa njim razgovarati o "daljem putu Srbije", a premijer da Srbija želi da bude pouzdan saveznik i partner Nemačke. Vučić je najavio da će se Merkelovoj zahvaliti na velikoj pomoći i podršci koju je Nemačka dala zbog katastrofalnih poplava i zamoliti za još pomoći.

"Tražićemo i zamoliti nemačke prijatelje da nam pomognu oko razvojnog plana u poplavljenim opštinama. Možemo da sagledamo potrebe i najveći deo potreba nadomestimo, ali istovremeno pojačamo ekonomsku aktivnost u poplavljenom regionu i u tome nam je potrebna Nemačka", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić od posete premijera Berlinu očekuje da sazna da li će nemačka rampa za dalje širenje EU biti dignuta 2019.godine ili postoji li neki novi termin.Prema Nikolićevim rečima, poseta Vučića Nemačkoj je najvažnija poseta premijera Srbije u ovoj godini, jer je Nemačka najozbiljniji partner svake članice EU, kao i Srbije na njenom putu ka EU.

Angela Merkel, koja nema dlake na jeziku, kada razgovara sa manjima reći će šta očekuje, dodao je NIkolić, rekavši da će Vučić reći i šta ona može da očekuje od Srbije, a šta ne. Merkelova je u nedavnoj video poruci podsetila da se sa Vučićem čula ranije telefonom u vezi sa poplavama, dodavši da je Nemačka ponudila i pružila praktičnu podršku. Ona je konstatovala da postoje razlike u stavovima, ali i da produktivne tenzije vode ka promenama.

Kancelarka je u tom kontekstu rekla da bi, da ju je neko pre dve ili tri godine pitao da će se Srbija kretati ovim putem po pitanju Kosova, rekla da je sumnjičava ali da je sada vidljiv značajan napredak u suživotu sa Prištinom.Kako je rekla, zvanični Berlin nije protivnik širenju EU, već Nemačka samo insistira na ispunjavanju postojećih kriterijuma na putu ka članstvu.

Zapadni Balkan, prema njenim rečima, ima jasnu perspektivu pristupanja EU, dodajući da je pred tim zemljama ipak još dug put. Iskustvo je, međutim, pokazalo da se problemi moraju rešiti pre prijema u članstvo, kao i da je neophodan napredak pre ulaska u Uniju.Jedno od glavnih pitanja na putu ka članstvu u EU jeste vladavina prava, rekla je Merkelova, dodajući da od kvaliteta pravnog sistema zavisi i spremnost na investiranje nemačkih kompanija.Ona je takođe najavila da će krajem avgusta Nemačka pozvati sve zemlje zapadnog Balkana na konferenciju, kojom će jasno staviti do znanja da Berlin želi da ih podrži i da zajedno gledaju u budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja