VUČIĆ U ANDRIĆGRADU: Srpski narod svoje junake neće zaboraviti
Foto: RTRS

Na ušću Drine i Rzava

VUČIĆ U ANDRIĆGRADU: Srpski narod svoje junake neće zaboraviti

Politika -
Vicepremijer će obići Andrićev institut, koji je svečano otvoren na Vidovdan, 28. juna, tačno dve godine nakon početka izgradnje Andrićgrada

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić došao je u Andrićgrad gde su ga dočekali Emir Kusturica i Milorad Dodik.

On je danas obišao Andrićgrad, od domaćina Emira Kusturice dobio ključ tog grada od kamena, a posle obilaska - zajedno sa Kusturicom i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom - poručio da srpska istorija ne može da se razdvaja, bez obzira s koje je strane reke Drine neko rođen.

Vučić se, istovremeno, oštro usprotivio pokušajima revizije istorije, u vezi sa Sarajevskim atentatom iz 1914. godine, i poručio da će učiniti sve da bude očuvan i odbranjen srpski nacionalni duh.

"Niko ne može da kaže da neko ko je rođen s jedne strane Drine pripada nekom drugom narodu i ta istorija ne može da se razdvaja... Pripadamo istom rodu, nikoga ne ugrožavamo, ni Bosnu i Hercegovinu. Poštujemo sve, a ovim želimo da pokažemo da ćemo čuvati našu tradiciju i duhovnost srpskog naroda i veličati njegove vrednosti", kazao je.

Vučić je objasnio da je sa Kusturicom i Dodikom na ozbiljan način postavio temelje mnogih stvari koje bi trebalo rešiti u narednom periodu, jer je 2014. godina veoma važna za srpski narod, jer se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata.

"Srpski narod svoje junake ne može da zaboravi i on će ih slaviti. Ne možemo da prihvatamo onakve revizije istorije kojima bi ljude koji su nosili najlepše slobodarske ideje neki danas da proglašavaju za teroriste", kazao je Vučić.Kako je dodao, "učinićemo sve da sačuvamo i odbranimo srpski nacionalni duh, da potrošimo najmanje moguće novca, a da ga uvek ima dovoljno za naše nacionalne institucije kao i Andrićev institut, da uvek može da funkcioniše".

Vučić je precizirao da je sa Dodikom i Kusturicom razgovarao kako da se na još snažniji način ovekoveči hrabrost i delo Gavrila Principa i za naredni Vidovdan najavio "monumentalan događaj" u Beogradu. Ipak, dodao je, o tome bi prvo trebalo razgovarati u Vladi Srbije.Uveren da Andrićgrad ima budućnost, Vučić je ocenio i da će Andrićeva nagrada, koja bi trebalo da se ustanovi, biti najprestižnija nagrada koja će biti dodeljivana u srpskom rodu.

Kusturica, koji je idejni tvorac grada od kamena na usću Drine i Rzava nadomak čuvene ćuprije Mehmed paše Sokolovića, upoznao je Vučića sa ustanovama i budućim planovima tog grada.

Prvi potpredsednik Vlade obišao je i Andrićev institut, ispred kojeg mu je Kusturica darovao ključ grada i novćič s likom Ive Andrića, a koji je otvoren na Vidovdan, dve godine nakon početka izgradnje Andrićgrada.Vučić je izrazio zadovoljstvo što je Srbija koliko je mogla učestvovala u radu Andrićevog instituta dodavši da će nastaviti to da čini."To je od našeg nacionalnog značaja i nadamo se da će postati jedan od najvažnijih institucija celokupnog srpskog naroda", rekao je.

Vučić će obići i Andrićev institut, koji je svečano otvoren na Vidovdan, 28. juna, tačno dve godine nakon početka izgradnje Andrićgrada. Tada je rečeno da će Andrićev institut biti novi centar srpske kulture, nauke i umetnosti, a njegov rad zajedno će finansirati vlade Srbije i Republike Srpske.

Idejni tvorac Andrićgrada - grada od kamena je Kusturica.

Andrićgrad se nalazi na ušću Drine i Rzava, nadomak čuvene ćuprije Mehmed paše Sokolovića i posvećen je srpskom nobelovcu Ivi Andriću.

http://www.youtube.com/watch?v=HyumCBucdDs
http://www.youtube.com/watch?v=GJI3AzSUYas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track