Vučić u Londonu razgovarao sa Hejgom i lordovima

U zvaničnoj poseti

Vučić u Londonu razgovarao sa Hejgom i lordovima

Politika -
Vicepremijer Vučić je istakao značaj dobijanja ozbiljnih nadležnosti za Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, a dvojica sagovornika su na kraju sastanka izrazila želju da Srbija i Velika Britanija budu pouzdani partneri

LONDON - Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić razgovarao je u Londonu sa britanskim ministrom inostranih poslova Vilijamom Hejgom o evropskim integracijama Srbije, Kosovu i Metohiji, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Vučić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na početku razgovora istakao značaj stvaranja vrednosnog sistema u Srbiji koji bi doprineo, ne samo ulasku Srbije u EU, već i promeni načina razmišljanja.

Vicepremijer Vučić je istakao značaj dobijanja ozbiljnih nadležnosti za Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, a dvojica sagovornika su na kraju sastanka izrazila želju da Srbija i Velika Britanija budu pouzdani partneri.

U srpskoj delegaciji je, uz potpredsednika vlade, i predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović.

Vučić se danas, na početku dvodnevne posete Velikoj Britaniji, sastao i sa članovima Komiteta za EU Doma lordova britanskog parlamenta, koji su pozitivno ocenili napore Srbije u procesu evrointegracija.

Vučić je sagovornike informisao o onime što je Srbija u poslednjih šest meseci postigla u ispunjavanju uslova za pridruživanje EU.

"Srbija je postigla progres u pregovorima sa Prištinom, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i kriminala. Niko ne može da porekne našu dobru političku volju da ispunimo sve što smo obećali", istakao je tom prilikom Vučić.

Predsedavajući Odbora za EU, lord Timoti Bosvel naglasio je da je generalni utisak u Londonu da je Srbija napravila stvaran progres i da to potvrđuju i izveštaji iz Brisela.

Član odbora lord Robin Taverson ocenio je u razgovoru da je integracija Zapadnog Balkana u EU jako važna, jer od toga zavisi stabilnost regiona.

"To je region koji Evropa mora da integriše i to brzo", naglasio je lord Taverson.

Vicepremijer Vučić će se, kako je ranije najavljeno, tokom posete Velikoj Britaniji sastati sa ministrima odbrane Filipom Hamondom, za međunarodnu bezbednosnu politiku Endrjuom Morisonom i ministrom za Evropu Dejvidom Lidingtonom, kao i sa predstavnicima bezbednosnih službi te države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track