VUČIĆ U MITROVICI: Uvek bolje pregovarati nego ratovati!
Foto: Aleksandar Jovanović

Nikad priznanje Kosova

VUČIĆ U MITROVICI: Uvek bolje pregovarati nego ratovati!

Politika -
To što mi psujete majku i organizujete decu da viču "ubi Vučića", mene ne plaši. Nemojte da plašite mečku rešetom. Gospodine Jakšiću, upristojite se. Ja sam ovde u Kosovskoj Mitrovici i ne plašim se, kazao je Vučić
1 / 32 Foto: Tanjug

KOSOVSKA MITROVICA - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nema druge odbrane Kosova i Metohije i Srba u pokrajini osim one u koju su uključeni Srbija, Moskva, Brisel i Vašington. "Srbija nije i neće priznati nezavisnost Kosova ni posredno ni neposredno", istakao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i pozvao odbornike da razmisle koje su posledice neprihvatanja briselskog sporazuma.

"Ne verujem da smo kao nacija podeljeni na Srbe kojima je KiM glavna briga i one kojima je poslednja briga. Nema razlike među nama kada je u pitanju značaj srpskih interesa, vašeg opstanka i budućnosti,"- rekao je Vučić. Neću vas lagati neće biti lako, poručio je Vučić dodajući da večeras od odbornika osim iskaza rodoljublja nije čuo mnogo realnosti. Uvek je bolje pregovarati sa bilo kim. Pregovarati sa Albancima nego ratovati, kazao je on. Na primedbu odbornika da briselski sporazum nije u skladu sa zakonima i Ustavom, Vučić je rekao da će o tome ocenu da da Ustavni sud Srbije i da će svaka odluku tog suda biti poštovana.

Vučić je u obraćanju odbornicima četiri opštine sa severa Kosova istakao da je sve drugo do sada isprobano i da se oni razlikuju po izboru "oružja" i da razmisle o onome o čemu govore. "Mogao sam da izaberem i mnogo lakši način, da sa pozicije zastupnika većine donosim odluke i ne razgovaram sa vama, ali mislim da se tako ne vodi racionalna politika", rekao je Vučić ističući da je ponosan što je mogao da čuje mišljenje Srba sa severa Kosova i kaže im šta misli.

Kada se ohlade glave svih nas, moraćemo da se udružzimo, radimo zajedno, jer jedni bez drugih ne možemo ništa, naglasio je Vučić, poručivši odbornicima da niko ne misli da treba da budu Kosovari ili Albanci. Nikada neću prihvatiti da je bolje živeti u ratu nego u miru, rekao je Vučić naglasivši da se nadao i očekivao u najvećem delu ovakav politički i stranački pristup. Rekao bih onima koji su koristiliu uvrede sve vreme, računajući da će time svojim centralama ojačati moć ovde, da je razlika između mene i njih što su večeras oni nasmejani a meni ništa nije smešno i toliko su oni zabrinuti za budućnost KiM, rekao je prvi potpredsednik Vlade. Srbija neće dozvoliti da prekinete sve veze i odnose sa Srbijom a ako možete da izabrete nekog boljeg od nas samo napred, poručio je Vučić.

On je istakao da Srbi sa severa Kosova nemaju većeg prijatelja od Beograda zamolivši ih da o tome razmisle. Vučiće je kazao da su u Briseliu bili ogromni pritisci da se prihvati nešto što je gore i da je sadašnji briselski sporazum nešto mnogo bolje nego što su tada nudili. On je dodao da je tačno da neki pokušavaju kroz implementacione planove da unesu nešto što ne piše u sporazumu a da je briselski sporazum, sporazum koji ne reguliše ni blizu sve odnose na Kosovu i Metohiji. Kazao je takođe da nisu još počeli razgovori sa Prištinom o telekomunikacijama i Kosovskoj elektro korporaciji. “Ako naša politika ne obezbedi da vaša deca mirno spavaju kao naša u Aleksincu i drugim gradovima onda smo promašili,”- rekao je Vučić.

Nije slučajno što mislim da i oni koji su najteže reči izgovarali, kada ostanu sami sa sobom ma šta govorili javno, da će znati da je ovo bar 90 odsto onoga što je moralo biti, rekao je Vučić osvrćući se na kritike odbornika na račun sporazuma. “Bolje od ovoga Srbija nije mogla. Naša zemlja je iscrpljena, ekonomski razorena, deca odlaze u inostranstvo iz svakog dela Srbije, svake godine gubimo po jedan grad, jedan sever Kosova. Ovo je prilika da jednostavno postanemo samo isti kao i svi drugi, da imamo jednaku šansu da budemo pristojna zemlja,”- rekao je Vučić. On je istakao da ni jednu odluku srpski državni vrh nije doneo pod pritiskom datuma i da je njihov kriterijum jaka Srbija, ekonomski snažna, demokratski ustrojena, sa prijateljima u svetu i vojno osposobljena što je garant i vaše bezbednosti i opstanka. Ako Srbija danas odbije da uđe u budućnost mora biti svesna da niko tu budućnost neće doneti ni pokloniti, rekao je Vučić naglasivši da nema unapred nesrećnih naroda ima samo naroda koji shvataju vreme u kojem žive i obaveze koje treba da preduzmu.

Na sastanak sa Vučićem došlo je 99 odbornika i 21 član opštinskih veća iz četiri opštine sa severa Kosova.

"Nije Srbija ničija prćija da se igra sa njom. Vidim da neki pojedinci koji se sada najviše bune, uče od Albanaca isturajući decu u prve redove da me vređaju", kazao je Vučić.

"Pitate me kako sam mogao da razgovaram sa Hašimom Tačijem. Rećiću vam teško, a neki od vas su i proteklih godina razgovarali", naveo je Vučić dodajući da nikada nije hvalio sporazum.

"Onaj ko kaže da bi dobio više, ne bi. To nije istina. Postavili ste pitanje dokumenta. Na diplomi Univerziteta stajaće pečat univerziteta", rekao je Vučić dodajući da će biti još bolnih muka oko sporazuma, "muka kroz koje ćemo morati, uveren sam, da prođemo zajedno".

Vučić je podsetio da je u okviru sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) uvažen zahtev za naše registracije."Srbija želi da sa svojim narodom i predstvanicima svog naroda ne samo da razmišlja, već i da deluje u budućnosti. Srbija nema drugi narod. Nadam se da u usijanim glavama ima dovoljno onih koji razumeju da nemaju mogućnost da menjaju Srbiju, posebno Vladu, imajući u vidu raspored političkih snaga", rekao je Vučić.

"Najteža odredba je tačka 10, odnosno sudovi. Znam da mnogi ljudi na KiM žele da čuju istinu koja je bolna. Ne mogu da mi pridike o narodu drže oni koji ne mogu da pređu 1,9 odstno na izborima. To nije narod", kazao je Vučić.

Marko Jakšić iz DSS je zatim izašao za govornicu i bez odobrenja uzeo reč.

"Vučić dolazi na Kosovo sa gomilom policajaca kojima je Tači dozvolio da uđu. Mislio sam da govoriti ono u kampanji. Predstavljate nas ko kriminalce. Menjaću moju imovinu sa vašom ili vašeg političkog oca Tomislava Nikolića. Vučić i vlada rade sve protivustavno. Predlažem da raspišete izbore pa da vidimo 44 odsto. I na kraju želim da lično priupitam da li je tačno ono što su mi rekli, a u šta verujem, da ste vi naredili da mi se zapali auto?", naveo je Jakšić.

Na ovo mu je Vučić odgovorio: "To što mi psujete majku i organizujete decu da viču "ubi Vučića", mene ne plaši. Nemojte da plašite mečku rešetom. Gospodine Jakšiću, upristojite se".

"Vi koji hoćete da iskoristite priliku da se ne prihvati sporazum kako bi i dalje sejali mržnju. Ja sam ovde u Kosovskoj Mitrovici i ne plašim se. Moj obraz ne možete vi ukaljati to mogu samo ja. Meni je savest čista jer sam uradio najbolje za srpski narod. Vi ste se gospodine Jakšiću sretali sa Tačijem. Vi ste predvodili delegaciju na pregovorima u Beču. Smeta vam policija? Pa valjda prisustvo srpske policije treba da vas raduje", rekao je Vučić.

"Ako imate bilo čiju sumnju da je neko učinio krivično delo, prijavite i to će biti istraženo. A, što se tiče imovine, nemam šta da krijem, a vaša bi trebalo da se istraži", kazao je Vučić, dodajući da "Vidim da neki sad pričaju drugačije nego ranije danas u Leposaviću", misleći na Slavišu Ristića, predsednika opštine Zubin Potok.

Bojan Jakovljević, naveo je zatim da "nas niko ne tera da prihvatimo sporazum i nismo ga prihvatili".

"Ja sam u Skupštini Srbije dao glas protiv. Ali nije vučić u ćorskoaku, mi smo. Šta imamo od toga što se međusobno svađamo i prepucavamo. Mi ljudi, shvatite, sa KiM nemamo cenzus u Srbiji. Država je rešila da ga sprovede sa ili bez nas. Ali, ima toliko životnih pitanja oko dokumetana. U koje matične knjige će moje unuče biti upisano, a ne da se optužujemo. Potpredsedniče vlade, ovaj sporazum je bez nas nesprovodiv", kazao je Jakoviljević.

Vlašković: Ponašanje pojedinih umanjuje šanse na opstanakPredsednik opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković osudio je ponašanje grupe građana prilikom dolaska vicepremijera Aleksandra Vučića, ističući da nedemokratsko ponašanje umanjuje šanse za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.Vlašković je na početku sastanka Vučića sa odbornicima četiri opštine sa severa Kosova izjavio da žali zbog dešavanja prilikom dolaska prvog potpredsednika Vlade, kada je grupa građana zviždala i negodovala."Opština Kosovska Mitrovica osuđuje ove događaje, jer smatramo da ne doprinose borbi za opstanak na Kosovu i Metohiji i umanjuju naše šanse na tako nešto", rekao je Vlašković.On je ukazao da svako mišljenje može da se iznese, ali na primeran i demokratski način.

Decu ostavili na kiši

Dok su pristalice Marka Jakšića i SRS napustile plato ispred Tehničkog fakulteta, gde se održava sednica, deca koja su skandirala "Ubi Vučića" ostala su da stoje na kiši koja pada u Mitrovici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track