VUKOVAR: 12 Srba privedeno za ratne zločine!

VUKOVAR: 12 Srba privedeno za ratne zločine!

Crna Hronika -
Policija je ljude privodila u njihovim kućama, na radnim mjestima i na njivama gde su obavljali poljoprivredne radove

VUKOVAR- Uprava hrvatske policije je potvrdila da je privedeno 12 bivših pripadnika teritorijalne odbrane mesta Trpinje i odeljenja nekadašnje milicije, zbog ratnog zločina protiv 16 hrvatskih civila, ratnih zarobljenika, ranjenica i bolesnika u Trpinji, oktobra 1991. godine.

Detalji nisu saopšteni. Rečeno je da je u toku kriminalističko istraživanje, prenose hrvatski mediji. Navodno je među uhapšenima i jedan zaposleni u vukovarsko-sremskoj policiji. Hrvatska radiotelevizija navodi da je istraga zbog zločina u Trpinji, selu na putu između Vukovara i Osijeka, pokrenuta još 2000. godine.

Policija je ljude privodila u njihovim kućama, na radnim mjestima i na njivama gde su obavljali poljoprivredne radove.

Meštani su ispričali da je policija sa fantomkama na glavama i vatrenim oružjem pretresla 11 srpskih kuća u ovom mestu.

Zajedničko vijeće opština iz Vukovara navodi da je reč o građanima koji već 16 godina, nakon mirne reintegracije, žive i rade u Hrvatskoj i osudilo je takav neprimjeren način postupanja policijskih službenika.

Privedeni su osumnjičeni da su počinili ratni zločin na licima hrvatske nacionalnosti od sredine septembra do kraja novembra 1991. godine.

Trpinja je inače najveća opština sa srpskom većinom u Hrvatskoj i nalazi se na tri kilometra udaljenosti od Vukovara.

Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske protestovala je danas zbog proširivanja spiska okrivljenih protiv kojih je u toj državi u toku istraga ili su podignute optužnice, ili su po njima osuđeni u odsustvu za ratne zločine, jer smatra da se na taj način sprečava povratak izbeglih tokom rata.

Asocijacija je apelovala na institucije vlasti u Srbiji i na članice EU da osude takvo ponašanje i zaštite preostale Srbe u Hrvatskoj da, kako se navodi, ne bi opet bili primorani da krenu u izbeglištvo.

U saopštenju Asocijacije navodi se da Hrvatska nije ispunila očekivanja da će nakon ulaska u Evropsku uniju promeniti odnos prema Srbima koji su posle „Oluje" ostali da žive ili se kasnije vratili "i tako pokazati da ispunjava standarde koji vrede u zemljama članicama EU".

"Ona je iznova pokazala svoje pravo-staro lice. Umesto da se primeni Zakon o amnestiji i skinu sa lista svi oni za koje ne postoje dokazi, dobili smo prošireni spisak što znači da Hrvatska nastavlja sa zastrašivanjem u cilju sprečavanja povratka", navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je prema nezvaničnim informacijama te Asocijacije, danas u mestu Trpinja kod Vukovara uhapšeno 11 lica srpske nacionalnosti koje su odvedene u zatvor u Osjek.

Osim toga, kako tvrdi Asocijacija, pojačani su napadi na pojedince koji predstavljaju srpsku zajednicu u Hrvatskoj i to prvenstveno na predsednika SDŠ Vojislava Stanimirovića i na zamjnika župana u Sisačko-moslovačkoj županiji Boru Rkmana.

Ministarstvo pravde i državne uprave Srbije saopštilo je da je početkom jula od Hrvatske dobilo novi ažurirani spisak koji sadrži ukupno 1.557 lica, protiv kojih je u toj državi u toku istraga ili su podignute optužnice za ratne zločine (počinjene u periodu 1991-1995. godine).

Takođe, spisak sadrži i pregled osuđenih lica (kojima se u Hrvatskoj sudik u odsustvu jer su izbegli u Srbiju).Na tom spisku se naško oko 600 lica više nego na prvom spisku koji je predat pre tri godine.Lica sa spiska su na poternicama Hrvatske i bila bi uhapšena čim pokušaju da pređu granicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track