Vulin: Pantićev ostavka nevažna, izbori se ponavljaju

Opet na izbore

Vulin: Pantićev ostavka nevažna, izbori se ponavljaju

Politika -
Kako gradonačelnik u severnoj Kosovskoj Mitrovici praktično nije izabran, jer Krstimir Pantić nije položio zakletvu, Vulin kaže da će se time sigurno usporiti formiranje Zajednice srpskih opština, ali da ipak očekuje da će taj zastoj biti kratak i privremen

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin očekuje da će Centrala izborna komisija dati tumačenje situacije nastale nakon što gradonačelnik Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić nije preuzeo mandat, čime bi izbori za prvog čoveka te opštine bili ponovljeni, dok postupak Pantića, kako kaže, "više nije važan".

"Pretpostavljam da će CIK dati tumačenje da se izbori za gradonačelnika ponavljaju. To nije nešto što nam je trebalo u ovom trenutku, da trošimo energiju na nove izbore, ali sve je bolje od toga da Srbe predstavlja onaj koga nisu birali. Bolje tako, nego da se nameću rešenja", rekao je Vulin.

Kako gradonačelnik u severnoj Kosovskoj Mitrovici praktično nije izabran, jer Krstimir Pantić nije položio zakletvu, Vulin kaže da će se time sigurno usporiti formiranje Zajednice srpskih opština, ali da ipak očekuje da će taj zastoj biti kratak i privremen.

"Zbog toga iskreno žalim, jer mislim da će kruna svih naših napora biti formiranje Zajednice srpskih opština koja će biti novi kvalitet. Nadam se da će zastoj biti kratak i privremen i apelujem na one koji odlučuju o tome da nam što pre omoguće da rešimo procedurane uslove da bismo došli do formiranja te zajednice", istakao je Vulin.

Upitan da li ga je iznenadio postupak Krstimira Pantića, koji je podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiji, a potom se nije pojavio na polaganju zakletve niti je stupio na dužnost gradonačlenika, Vulin je rekao da to "više nije važno, da je svaka ostavka lični čin, ali i politički i da je to već danas iza nas".

"Moramo da se okrenemo budućnosti i rešavanju problema koji su svakodnevni. Tu nema šta da se komentariše. Srbi su izašli na izbori i izabrali svoje predstavnike, tri su gradonačelnika položila zakletvu, ako treba da se ponove izbori ponoviće se - važno je da Srbi ostanu jedinstveni kao što jesu", naveo je Vulin.

Na pitanje da li postoji mogućnost da bude uvedena privremena uprava i da na čelo Kosovske Mitrovice dođe Oliver Ivanović, Vulin je rekao da misli da ne postoji zakonska mogućnost za to.

On je zahvalio Srbima na severu Kosova i Metohije što su, kako je rekao, pored hrabrosti koju su uvek pokazivali, sada pokazali i izuzetnu meru dostojanstva i političke mudrosti.

"Samo zahvaljujući njima uspevamo da prevaziđemo prekpreke na putu formiranja Zajednice srpskih opština i prepreke koje se pojavljuju u pregovaračkom procesu", naglasio je Vulin i dodao da su Srbi sinoć, prilikom konstituisanja opština, bili uz Vladu Srbije i državu.

"Tako će i nastaviti da rade. Stvoren je novi kvalitet poverenja između vlade i Srba na Kosovu i to daje rezultate bez obzira na sve prepreke, podmetanja koja mogu da dolaze sa raznih strana", istakao je Vulin, koji je podsetio da je proces konstituisanja završen i da Srbi na severu Kosova imaju legalne i legitmino izabrane predstavnike i vlast koju niko ne može da nepriznaje ili da zanemari.

Na severu Kosova kasno sinoć održane su svečane sednice na kojima su odbornici i većina gradonačelnika potpisali svečane izjave i stupili na dužnost.

Odbornici i gradonačelnici svečani izjave potpisali su u prostorijama u kojima nije bilo državnih obeležja, kao ni na izjavama koje su potpisali.

Ceremonija potpisivanja svečanih izjava u sve četiri opštine, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, obavljena je iza zatvorenih vrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track