Vulin: Tači povisio ton, Vučić nije dozvolio
Foto: Zorana Jeftić

8. runda

Vulin: Tači povisio ton, Vučić nije dozvolio

Politika -
Nije bilo incidenta, ali bilo bilo je povišenih tonova. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ume da se izbori za ono u šta veruje. Rešenje se još ne nazire

BRISEL - Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin potvrdio je danas da je tokom današnjeg dijaloga Beograda i Prištine bilo povišenih tonova, i da je za takvim manirom posegnula delegacija Prištine, predvođena Hašimom Tačijem!

"Nije bilo incidenta, ali bilo bilo je povišenih tonova. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ume da se izbori za ono u šta veruje, tako da verujem da mu je glas umeo biti i te kako povišen", rekao je Vulin. Takve situacije su, kako je objasnio, moguće kada za sagovornika imate nekog ko ne razume ili neće da razume argumente koji se stavljaju pred njega i još hoće da vas ubedi da je to dobro po vas.

Vulin je naglasio da vicepremijer Vučić nije prvi koji je povisio ton, ali je sigurno da "nije ostao dužan i nije dozvolio da na njega neko pokušava da povisi glas". "Nije dobar način da povisujete ton na predstavnike naše delegacije, nije pametno", rekao je Vulin. On je objasnio da je posle razgovora povišenim tonom sastanak prekinut, i da je posle pauze srpska delegacija nastavila bilateralni susret sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

"Naša delegacija ponovo razgovara sa Ketrin Ešton kako bismo videli u kojoj meri možemo da nastavimo sa dijalogom i koliko je Priština daleko od kompromisa, jer srpska strana je jasno pokazala da je spremna na kompromis", rekao je Vulin. Kako je zaključio, za Srbiju nijedan dan nije "dan d", i razgovori i traganje za rešenjem će, što se beograda tiče, biti nastavljeni.

Aleksandar Vulin ističe da još nema pomaka i da očekuje da posrednica EU Ketrin Ešton, posle druge runde bilateralnih razgovora sa delegacijom Srbije, obavesti delegaciju Kosova o stavovima Srbije i da potom oceni da li ima prostora za kompromis i za nastavak dijaloga.

Aleksandar Vulin izašao je oko 16 časova iz zgrade Službe za spoljne poslove EU i novinarima rekao da su pregovori veoma teški.

"Bio sam na svim rundama razgovora i mogu da kažem da su ovi najteži do sada. Razgovara se o osetljivim temama, o temama koje određuju život na KiM. Naša delegacija je pojačana prisustvom prvog potpredsednika Aleksandra Vučića i to podiže i očekivanja i nadanja i međunarodne zajednice i domaće javnosti. Za sada nema nikakvih pomaka i ništa se posebno nije desilo. Razgovori traju i to je dobar znak", rekao je Vulin.

On je naglasio da za Srbiju ovo ne mora da bude poslednja runda jer je naša vlada spremna da razgovara sve dok se dogovor ne postigne.

"Nismo došli da bismo robovali ili dobili datum ili ne. Mi ovo radimo zato što mislimo da je to dobro za Srbiju i za narod na KiM. Mi pregovore ne povezujemo sa datumom", istakao je on.

Prema njegovim navodima, delegaciji Srbije nije ponuđen nikakav papir.

"Ne možemo govoriti o papiru ako nemamo dogovor. On još nije postignut", rekao je Vulin.

Na pitanje da prokomentariše navode da će danas u Briselu biti postignut dogovor, ali bez potpisivanja papira, Vulin je rekao:

"Ne znam šta bih rekao na to. Nisu to stvari o kojima će se prelamati sada i na taj način. Jednostavno, razgovari još traju i to je dobra vest. Vlada je otvorena i spremna da nastavi razgovore. Nismo ograničeni bilo kakvim datumom jer želimo trajno rešenje", rekao je on.

Vulin je rekao da za sada ne može da kaže da li postoji neki pomak, sa kosovske strane, ili neki vid popuštanja.

"Ništa danas neće biti gotova stvar. Da bi se sporazum postigao potrebno je utanačiti još dosta detalja, da bi on imao bilo kakvog smisla. Preterana su očekivanja da će ove dve delegacije danas rešiti sve probleme koji su se nagomilavali vekovima na KiM", zaključio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track