NATO NA RUSIJU UDARA SANKCIJAMA Alijansa podržala mere koje su zbog Ukrajine uveli Ameri: Odgovor Moskve odavno poznat! VIDEO
Foto: EPA / Yuri Kochetkov, Profimedia

geopolitika

NATO NA RUSIJU UDARA SANKCIJAMA Alijansa podržala mere koje su zbog Ukrajine uveli Ameri: Odgovor Moskve odavno poznat! VIDEO

Planeta -

NATO je danas podržao sankcije Sjedinjenih Država Rusiji i kritikovao Moskvu zbog gomilanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom.

"Rusija nastavlja da demonstrira obrazac destabilizujućeg ponašanja", navodi se u saopštenju svih 30 članica NATO.

Članice Alijanse su optužile Moskvu za kršenje suvereniteta Ukrajine, mešanje u američke izbore i učešće u hakerskim aktivnostima, prenosi Rojters.

NATO je pozvao Rusiju da utiče na smanjenje tenzija na granici sa Ukrajinom.

Ruski stav je već poznat. NATO nastavlja da podstiče Kijev da održi tenzije u Donbasu, izjavila je pre nekoliko dana portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"NATO, vojni savez osnovan s ciljem da se bavi bezbednosnim pitanjima, igra igrice sa Kijevom", poručila je Zaharova, a prenosi ruska agencija Tas s.

Istakla je da Alijansa, koja je u bliskim odnosima sa režimom u Kijevu, ne izražava zabrinutost zbog onoga što se događa u Donbasu.

"Suprotno tome, NATO stalno podstiče političare u Kijevu, usijane glave, da ostvare takozvana dostignuća, i to traje već godinama. Kao rezultat toga - deca, žene i stariji ljudi umiru", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Evropska unija je izgleda zaboravila svoje obaveze unutar drugih organizacija i samo posmatra razvoj događaja u Donbasu.

"EU, kao unija evropskih naroda sa snažnom ekonomijom, oružanim snagama i obaveštajnim agencijama, posmatra zbivanja u samom srcu Evrope, pokušavajući da ohrabri režim u Kijevu na razne načine", primetila je portparolka Ministarstva spolnih poslova.

Zaharova je rekla da EU nije uspela da zahteva od Kijeva da "dostavi izveštaje o obavljenom poslu, da se vrati za pregovarački sto i stavi tačku na ovu međunarodnu političku sramotu".

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tvrdi da je koncentracija trupa uz granicu sa Ukrajinom priprema za ono što je opisao kao pretnju NATO.

On je manevre koji su u toku opisao kao odgovor na ono što je nazvao kontinuiranim naporima SAD i NATO da pojačaju svoje vojno prisustvo blizu ruskih granica.

U poslednje tri nedelje Rusija je znatno ojačala svoje vojne snage u zapadnim regionima uz Ukrajinu uz obrazloženje da je to "odgovor na vojne aktivnosti alijanse (NATO) koje su pretnja Rusiji", precizirao je ministar.

SAD i njeni saveznici su protestvovali protiv ove koncentracije ruskih snaga uz granicu sa Ukrajinom i povećanog broja kršenja primirja u istočnoj Ukrajini gde su pobunjenici, koje podržava Rusija, i ukrajinske snage u sukobu od 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Džo Bajden izrazio zabrinutost zbog toga i pozvao Rusiju da "deeskalira tenzije".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track