Dođite i osećajte se sigurno, kao kod kuće
Foto: Promo

Dođite i osećajte se sigurno, kao kod kuće

Zabava -

Počnite da pakujete vaše kofere!
Gde? Severna Makedonija.
Koliko dugo? Dovoljno dugo da zadovoljite vaša čula i žeđ za avanturom.
Koliko će vas koštati? Ukus vina, gostoprimljivost i priče koje će se dugo prepričavati nemaju cenu.
Dođite i osećajte se sigurno, kao kod kuće

Severna Makedonija vas poziva na aktivno druženje sa prirodom

Prihvatljivija od drugih evropskih zemalja, Severna Makedonija je broj jedan za ljude koji vole da vide i da naprave sve što su nekad zamišljali.

Priroda vas u svakom momentu iznenađuje idealnim uslovima za različite sportove i rekreativne aktivnosti, nudeći vam uzbudljiva i jedinstvena iskustva daleko od svakodnevnice.

Severna Makedonija je tiha i lepa planinska zemlja, zbog toga je pešačenje razvijen sport. Planine Jakupica, Šar Planina i Korab su najprivlačnije za turiste zbog neverovatnog pogleda sa planinskih vrhova odakle mogu da se naprave lepe slike za privatne kolekcije. Planinski biciklizam je rasteći sport, gde postoje bukvalno hiljade „of-road“ staze. Svaki planinski klub iznajmljuje bicikle i organizuje regionalne planinske biciklističke ture. Najatraktivnija je biciklistička staza duga 33 kilometara u Nacionalnom parku Mavrovo. Svako godišnje vreme ima svoju bajkovitost u Nacionalnom parku Mavrovu. Zato je ova destinacija savršena i za letnje i za zimske periode. Zima u Mavrovu je čarobna. Tada možete da posetite snežni grad Bunec i da se uputite ka skijaškim terenima. Prekrasne snežne staze na planini Bistri probudiće sportistu u vama, a teren nudi mogućnost i za noćno skijanje.

ekstremni sport
foto: Promo

Zbog toga što se odlikuje velikim brojem sunčanih dana turistički centar Popova Šapka, u letnjem periodu predstavlja polazno mesto za nekoliko planinskih penjanja i šetnji po živopisnim pejzažima, a teren je idealan i za ljubitelje biciklizma. Svakog leta ovde se održava planinski biciklistički maraton „ Šarske vode“. Najkarakterističnija odlika Popove Šapke je to što je pola godine pokrivena snegom. Ovaj najstariji i najpoznatiji zimski sportski-rekreativni centar u Severnoj Makedoniji, krase prekrasni skijaški tereni sa površinom od 35 km2 . Na ovim stazama održava se i tradicionalni Šarplaninski kup u veleslalomu i slalomu.

ekstremni sport
foto: Promo

Plivanje je široko rasprostranjen rekreativni i takmičarski sport u Severnoj Makedoniji. Svake godine, u drugoj polovini avgusta, plivačka elita iz celog sveta skuplja se u Ohridu. U Ohridu se održava plivački maraton koji počinje od manastira Svetog Nauma i pliva se po dužini obale gradskog pristaništa, oko 30 kilometara. Od 1998 godine Ohridski plivački maraton je ušao u Svetski plivački klub pod pokroviteljstvom FINA-e-Svetske plivačke asocijacije. Uzbudljiva planinska tura kroz Galičnik, daleko od gradskih draži i pritisaka urbanog načina života. Iskustvo koje se pamti i pogled koji ne možete videti na drugom mestu.

Severna Makedonija je idealan izbor za ljubitelje ekstremnih sportova, željni avanture i mnogo adrenalina

Makedonsko nebo je raj za paraglajderstvo. To što svaki mlad čovek želi, je pronalaženje sebe u prostoru što ga okružuje. Paraglajderstvo to omogućava, blizina sa prirodom i pretvaranje sna u stvarnost. Paraglajderstvo kao rekreativan, takmičarski i avanturistički sport široko je rasprostranjeno u celoj zemlji. Pri poseti klubova u Skoplju, Prilepu, Mavrovu i Kruševu, dobićete potpunu opremu i profesionalnog vodiča za ovaj sport. Makedonske planine pogodne su poletanje, a doline i nizine omogućavaju bezbedno i udobno sletanje. Ovi regioni imaju neverovatne pejzaže koje sa sigurnošću vrede da se vide.

Svi u kajak. Kajakaštvo kao sport je mnogo popularan u Severnoj Makedoniji, posebno kanjon Matke i na Ohridskom i Prespanskom Jezeru, odlična su mesta za kajakašku regatu. Ima kajakaških klubova na mirnim i divljim vodama, a tradicionalno svake godine u sportsko-rekreativnom centru Matka održava se Ilindanski kajak-slalom.

ekstremni sport
foto: Promo

Neponovljivo doživljavanje je ronjenje u podvodna arheološka nalazišta. Ronjenje je mnogo atraktivno i popularno u Ohridskom Jezeru. Jezero je prava arheološka riznica i puno endemičnih vrsta flore i faune, kao na primer Ohridski okrugli sunđer koji živi na dubini od 35 metara, nešto što retko možete sresti na drugom mestu. Zajedno sa profesionalnim instruktorima, svaki turista može da uživa u dnevnim i noćnim šetnjama pored podvodnih arheoloških nalazišta u Zalivu kostiju u Gradištu. Oni su oduševljeni neolitskim naseljem na kolcima, koje je jedinstveno takve vrste na Balkanu i artefaktima koji mogu da se vide u Muzeju.

Stvorite jedinstvene uspomene u zemlji sa neverovatnom prirodnom lepotom, sa impresivnim mogućnostima za odmor, uživanje i avanturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track