Iznenađujući broj srpskih jela našao se među najgorima na međunarodnim listama, a evo i koja! Vrsni kuvar Raša Vlačić negoduje: Ovo je ocenjivao neki vegan!
U emisiji "Puls Srbije" koja se emituje na Kurir televiziji, gostovao je kuvar Radomir Raša Vlačić, sa kojim je vođena diskusija o srpskoj kuhinji i specijalitetima koji su zauzeli visoka, ali i niska mesta na listama najpoznatijih kulinarskih portala. Dok u mnogim domaćinstvima u Srbiji na trpezi dominiraju tradicionalna jela poput pasulja, sarme ili kupusa, Vlačić je komentarisao kako su neka od ovih jela ocenjena na globalnom nivou.
Vlačić je odmah na početku naglasio da ne može da se složi sa ocenom da neka jela zaslužuju epitet "najgorih".
- I najgore jelo neko priprema s ljubavlju. Sad, za koga se sprema, to je već diskutabilno - istakao je on. Kao primer autentičnog i nezamenljivog specijaliteta izdvojio je sarmu.
- Sarma, mislim, sarma.. Ima li boljeg? - upitao je kroz osmeh, podsećajući na to da je reč o jelu koje obožavaju i domaći i strani gosti.
Srpska kuhinja je širom sveta poznata po roštilju, ali prema rangiranju kulinarskog portala Taste Atlas, pljeskavica se našla tek na 99. mestu, dok su ćevapi zauzeli 64. poziciju.
- Sve zavisi gde su ih probali. Postoji bezbroj varijacija ćevapa, pazarski, sarajevski, banjalučki, niški. Sve to zavisi od ukusa. Neko voli sa biberom i belim lukom, neko sa crnim lukom. To su nijanse koje prave razliku - objasnio je Vlačić.
Najbolji ćevapi su, prema njegovom mišljenju, oni iz Sarajeva, ali je naglasio da je i to stvar ličnih preferencija.
Jedna od zanimljivih tema bila je i razlika između bureka i pita, što često izaziva polemike u regionu.
- U Sarajevu, ako tražite burek, dobićete burek sa mesom. Sve ostale varijante su pite. To je nešto što sam naučio kroz putovanja i poštujem tu razliku - rekao je Vlačić.
Na listi najboljih jela, prvo mesto među srpskim specijalitetima zauzele su pazarske mantije.
- To nije nikakvo iznenađenje. One su specijalitet koji ima visoku ocenu, i zaista su zasluženo prepoznate u kulinarskom svetu - naveo je Vlačić.
S druge strane, pojedina tradicionalna jela nisu prošla dobro na međunarodnim listama, među njima su se našli čvarci, pihtije, sprža i škembići. Vlačić je, međutim, ovakav poredak odmah doveo u pitanje.
- Ja mislim da je ovo ocenjivao neki vegan. To su sve jela koja stranci obožavaju kad ih probaju - rekao je kroz šalu.
Dodao je da su duvan čvarci specijalitet koji se proizvodi isključivo u Srbiji, dok je sprža tradicionalno leskovačko jelo koje se sprema od iznutrica.
Jedno od najkontroverznijih jela koje je dospelo na listu najlošije ocenjenih bila je živa pljeskavica. Vlačić je odmah povukao paralelu sa tatar biftekom, koji je širom sveta cenjen kao delikates.
- Tatar biftek je u redu, ali živa pljeskavica nije zato što je naša? Nepravda! Ako niste probali, treba da probate, ali naravno, samo ako volite takav način pripreme mesa - rekao je on.
S obzirom na to da je u toku post, Vlačić je istakao koliko je važno pronaći prave namirnice koje će organizmu pružiti sve potrebne nutrijente.
- Ne moramo da tražimo zamenske biljne sireve i industrijske proizvode. Bolje je napraviti jednostavne, domaće varijante. Recimo, skuvani grašak izblendirate sa malo maslinovog ulja i mirođije, eto vam savršen posni namaz - preporučio je kuvar.
Za kraj, Vlačić je podsetio gledaoce na važnost izbora hrane.
- Svaka namirnica ima svoju svrhu. Hrana nije samo uživanje, ona je i lek. Ako se hranimo pravilno, možemo izbeći mnoge zdravstvene probleme - zaključio je on.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs