AUTO GODINE U SRBIJI PEŽO 508: Lav trijumfovao u oštroj konkurenciji ispred tojote korole i ford fokusa! Zorana Mihajlović uručila nagrade!
Ministarka Zorana Mihajlović i Nemanja Živojinović iz Pežoa, Foto: Tanjug/M. Mirčetić

AsocijacijA automobilskih novinara Srbije DODELILA PRESTIŽNE TITULE

AUTO GODINE U SRBIJI PEŽO 508: Lav trijumfovao u oštroj konkurenciji ispred tojote korole i ford fokusa! Zorana Mihajlović uručila nagrade!

Auto -

"Pežo 508" dobitnik je prestižne titule Automobil godine u Srbiji, u oštroj konkurenici, ispred "tojote korole" i "ford fokusa"! Prvog dana Sajma automobila u Beogradu, Asocijacija automobilskih novinara Srbije (AANS) dodelila je nagrade, a pehare je uručila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Pežo 508" trijumfovao je u izboru devetočlanog žirija sa 104 osvojena boda, ispred "korole" koja je dobila 100 poena i "fokusa" sa 91 glasom. Svečanost dodele nagrada je svojim prisustvom uveličala, ali i laureatima prve tri nagrade uručila ministarka Zorana Mihajlović. Titulu i plaketu najboljeg automobila u Srbiji preuzeo je Nemanja Živojinović, direktor marketinga Euroimpex Autogroup, ekskluzivnog uvoznika "Pežoa" za Srbiju i Crnu Goru.

Dobitnici nagrada
Dobitnici nagrada foto: Tanjug/M. Mirčetić

Pored dodeljene titule za najbolji automobil godine, novinari iz AANS su dodelili još šest priznanja, i to priznanje za najprodavaniji hibridni automobil (Toyota Corolla), priznanje za najprodavaniji električni automobil (Volkswagen Up E), PR godine uvoznika automobila Srbije (Irena Trifunović, Opel Srbija), priznanje za doprinos u automobilizmu (Vladan Slavković), memorijal Ivan Katunac - priznanje za najbolji tekst na temu automobila (Zoran Samardžić), kao i memorijal Ivan Katunac - priznanje za najbolju fotografiju na temu automobilizam i motociklizam (Nikola Radulović AUTO).

Na dodeli priznanja najavljene su i subvencije za kupovinu ekoloških, električnih i hibridnih automobila. Najprodavaniji električni automobili su iz Volkswagena, a najbolje automobile na hibridni pogon proizvodi Toyota, ocenio je žiri novinara. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je subvencije Vlade za kupovinu ekoloških, električnih i hibridnih automobila i razvoj infrastrukture za njihovo uvođenje.

foto: Tanjug/M. Mirčetić

- Ono što mogu da sigurno obećam, to je da ćemo razmišljati i da već radimo na tome i verujem da ćemo sa vama raditi na temi subvencija, dakle podsticaja kada govorimo o kupovini hibridnih i električnih automobila, da ćemo raditi sve što je moguće, da infrastruktura u tom smislu bude onakva kakva je u svim delovima Evrope - izjavila je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da će do 1. juna na Koridoru 10 biti postavljeno još 10 elektropunjača, pored već postojećih pet. Rekla je i da će Vlada Srbije nastaviti da razvija mrežu elektropunjača na auto-putevima i tako obogaćuje infrastrukturnu mrežu neophodnu da bi električni i hibridni automobili na našem tržištu uopšte dobili smisao. Trenutno je, rekla jer ona, u Srbiji registrovano samo 200 električnih vozila, što je zanemarljivo u odnosu na oko 2,5 miliona ukupno registrovanih. Ministarka je potom obišla štandove Tojote, Jaguara i Puteva Srbije.

foto: Tanjug/M. Mirčetić

Devetočlani žiri AANS

Podsetimo, devetočlani žiri iz AANS je odluku doneo posle dva test-dana održana na aerodromu Pilotske akademije u Vršcu. A odluka je - Peugeot 508. U konkurenciji za ovo prestižno priznanje bilo je devet modela - Audi A6, Volkswagen Touareg, BMW X5, Honda CR-V, Toyota Corolla, Ford Focus, Mercedes A Klase, Peugeot 508 i Škoda Karoq. Da bi automobil bio u konkurenciji morao je da ispunjava dva uslova - da je kao novitet predstavljen u 2018. godini i da je do trenutka saopštavanja rezultata ocenjivanja prodato u Srbiji najmanje 10 komada tog modela. Konačno, najviše glasova osvojio je Peugeot 508, druga je bila Toyota Corolla, a treći Ford Focus.

(Kurir.rs)

foto: Tanjug/M. Mirčetić
foto: Tanjug/M. Mirčetić
foto: Tanjug/M. Mirčetić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track