SAVETI ZA PRODAJU POLOVNOG AUTOMOBILA: Ova zlatna pravila morate da znate
Foto: Zorana Jevtić

Obratite pažnju na sve aspekte

SAVETI ZA PRODAJU POLOVNOG AUTOMOBILA: Ova zlatna pravila morate da znate

Auto -

Mnogo je načina na koje možete prodati svoj polovni automobil, a da toga možda niste ni svesni. Iako se mnogi koncentrišu na stanje automobila - što je neminovno i najbitnije, za dobru prodaju bitan je i nastup pred kupcem, plan pregovaranja, forma oglasa, kao i odabir najboljeg medija, posrednika prodaje.

Ako želite da vaša prodaja polovnog automobila protekne lako i bez previše čekanja na pravog kupca, obratite pažnju na sve aspekte uspešne i zakonski čiste prodaje, koje smo za vas izdvojili u narednom tekstu.

Dobro procenite stanje svog “polovnjaka”

Kada dođe do situacije u kojoj je brza prodaja polovnjaka prioritet, postoji niz stvari koje treba obaviti pre nego što se prodate svoj automobil.

Šta to znači?

To podrazumeva da prodaja, odnosno otkup polovnih automobila uvek zahteva da vozilo malo “upristojite”, barem ako želite da izvučete realnu i maksimalnu cenu za njega. To je uslovljeno i ulaganjem određenog novca u ovu svrhu.

Popravka ili zamena delova na automobilu

Nemojte štedeti ni vreme ni novac koji ulažete ako vas čeka prodaja polovnog automobila! Upoznajte se sa činjenicama koliko košta isti polovni automobil i na koji način možete podići cenu svom. To obično uključuje zamenu motora ako je već dotrajao, sređivanje kvačila i drugih, vitalnih delova vašeg četvorotočkaša.

Mnogi se odlučuju i na zamenu pneumatika, ukoliko prodaju automobil koji nije naročito popularan, a znate da bi mu nove gume značajno popravile sliku i stanje. Ne morate se baviti farbanjem i sređivanjem limarije ukoliko za to nemate vremena - posvetite se kardinalnim delovima od kojih zavisi bolja prodaja polovnog automobila i utisak u vožnji!

Naravno, ako neki deo ne radi ili mu je potrebna skorija zamena - otvoreno to naglasite u oglasu!

Savet za uspešniju prodaju - napravite dobar oglas

Dobar auto može da bude privlačan i do tančina sređen, ali ako su vam hvalospevi o njegovim performansama preopširni, teško da ćete nekoga ubediti u to da se ne bavite prevarama.

Takođe, štur, nedovoljno informativan i opis pisan velikim slovima koštaće vas zainteresovanosti i pažnje kupca, jer se smatra nepreglednim i nepristojim. Ne želite da vičete na potencijalne kupce, zar ne?

Kako treba da izgleda dobar oglas za prodaju polovnog automobila? Kod pisanja i postavljanja oglasa najbitnije je da se držite realnih opisa i istinitosti podataka! Podaci kao što su godište, snaga, vrsta motora, karoserija, oprema i cena moraju biti do tančina ispravno uneti na portal preko kog prodajete.

Takođe, potrudite se da uz opis priložite što više kvalitetnih fotografija, slikanih iz više uglova, uz dobro (dnevno) osvetljenje. Preporuka je i da tablice na automobilu budu sakrivene (zamagljene), što možete postići u bilo kojoj aplikaciji za obradu fotografija.

Pripremite se na pregovaranje

Ukoliko ste ozbiljan prodavac, nakon procene i sređivanja stanja četvorotočkaša utvrdićete realnu cenu! Svi saveti za prodaju polovnog automobila kažu da se treba držati te cene. Naravno, na Balkanu ništa ne može da prođe bez cenkanja, pa treba biti spreman i na pozive kojima se potražuje dogovor, odnosno spuštanje cene u određenom procentu.

Ukoliko imate prostora za ovakve dogovore - samo napred! Međutim, nemojte spuštati cenu automobila preko telefona! Na ovaj način izbeći ćete neozbiljne kupce i sačuvati dragoceno vreme.

Kada se pojavi realna i dobra ponuda, potrudite se da odgovorite na sva pitanja i budite krajnje iskreni oko činjenica opisanih u prethodnim pasusima, ili stvarima za koje nije bilo mesta u oglasu.

Nemojte požurivati kupca koji dođe da uživo pogleda vašeg “ljubimca”. Mnogi prodavci su radi da interesentima ponude i probnu vožnju, što je odličan, marketinški trik ako ste prethodno “utgli” one krucijalne delove o kojima je bilo reči.

Pobrinite se o svim zakonskim regulativama

Po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, rok za prenos prava na novog vlasnika i plaćanje poreza na prenos istih je 15 dana. Od velike je važnosti da se u matičnoj (prodavčevoj) poreskoj upravi ili na sajtu AMSS društva na vreme raspitate o relevantnim zakonskim regulativama.

Opcija je i da se ugovorom obe strane dogovore da se registracija obavi naknadno, odnosno da vozilo određeno vreme bude opravdano punomoćjem. Ono na šta obavezno treba obratiti pažnju jeste:

Provera i poređenje podataka iz saobraćajne dozvole, lične karte i haube vozila (ime vlasnika, broj motora, broj šasije i sl.)

Provera pravnog statusa vozila u Registru založnog prava

Precizno formulisati kupoprodajni ugovor sa klauzulom u kojoj prodavac tvrdi da vozilo nije otuđio, kao i deo o tome da je za prosleđivanje polovnog automobila primio novac.

Odjaviti tablice u mestu izdavanja registarskih tablica i tu platiti porez.

Nadamo se da smo vam našim kratkim vodičem približili činjenice pomoću kojih ćete svoj polovni automobil prodati kvalitenim kupcima u optimalno prihvatljivom stanju i vremenu. Budite strpljivi, “utegnite” svoje vozilo i radujte se uspešnoj prodaji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja