Najnovije vesti

OVO SU NAJBOGATIJI PROIZVOĐAČI AUTOMOBILA U SVETU: Jedna kompanija nadmašuje većinu država po prihodu, BROJEVI SU NESTVARNI
Foto: Profimedia

Novo istraživanje

OVO SU NAJBOGATIJI PROIZVOĐAČI AUTOMOBILA U SVETU: Jedna kompanija nadmašuje većinu država po prihodu, BROJEVI SU NESTVARNI

Auto
19:53h

Pojedine automobilske kompanije zarađuju enormne svote novca, zapravo toliko velike da imaju veći prihod od mnogih država!

U svetu finansija, prihod je ono što je najbitnije, tako da ni proizvođači automobila tu ne čine izuzetak, mada njihovi proizvodi bude strast i izgrađuju zajednice širom sveta.

Novo istraživanje otkriva nešto što su mnogi od nas u međuvremenu zaboravili. Volkswagen je vodeća automobilska kompanija po pitanju prihoda. Zapravo, nemački konglomerat je do te mere bogat, da na tom planu nadmašuje države kao što su Portugal, Mađarska, Katar ili Novi Zeland.

Folksvagen
foto: EPA

Prema podacima koje je sakupila i analizirala firma Vanarama, ispod Volkswagena se nalazi Toyota, a zatim Mercedes-Benz, Ford, BMW, Honda, General Motors, SAIC, Hyundai i Stellantis.

Neki verovatno primećuju da nema Tesle. Naime, firma Ilona Maska je tek na 13. mestu, ispred Renaulta, ali ispod Nissana i Kie.

Volkswagen ostvaruje prihod od čak 291 milijarde dolara. To znači da je bogatiji od većine svetskih zemalja. Kada tome dodamo bruto domaći proizvod (BDP) 58 najsiromašnijih zemalja u svetu, to i dalje nije dovoljno da se dostignu prihodi nemačkog koncerna, koji profit ostvaruje od prodaje automobila i raznoraznih uslužnih delatnosti.

Auto, Robot, Kola, Proizvodnja, Fabrika, Folksvagen, Volkswagen
foto: Profimedia

Toyota, s prihodom od 276 milijardi dolara ne zaostaje mnogo, ali je zato daleko ispred trećeplasiranog Mercedes-Benza. Naime, štutgartska kompanija prihoduje 100 milijardi dolara manje od japanskog giganta. Međutim, slavni proizvođač i dalje nadmašuje 137 zemalja ukoliko se njegovi prihodi uporede s njihovim BDP-om.

Stvari su takođe fascinantne kada pogledamo koliki je udeo automobilskih kompanija u BDP-u njihovih matičnih zemalja. Stellantis, Volkswagen i Toyota su u prvih tri, s 10, odnosno 6,8 i 5,6 odsto.

Na kraju, mada podaci o prihodima pokazuju da su etablirani proizvođači automobila daleko od toga da izgube bitku s proizvođačima elektormobila, oni demonstriraju neverovatnu moć automobilske industrije, jer brojke su prosto fascinantne.

(Kurir.rs/ Autoblog)

Bonus video:

Zmaja od Noćaja automobil prevrnut prilikom sudara u parkirana vozilo
00:19

Zmaja od Noćaja automobil prevrnut prilikom sudara u parkirana vozilo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja