ZA "STOJADINA" NE POSTOJI PREPREKA! Pogledajte urnebesnu reklamu za Zastavu 101 u stilu Džejmsa Bonda, EVROPU POKORILA SLALOMOM
Foto: Printscreen YouTube

yu legenda

ZA "STOJADINA" NE POSTOJI PREPREKA! Pogledajte urnebesnu reklamu za Zastavu 101 u stilu Džejmsa Bonda, EVROPU POKORILA SLALOMOM

Auto -

Iako je odavno prestala da se proizvodi, Zastava 101 je ostala u sećanjima mnogih ljubitelja automobila. Neki su uz nju odrastali, nekima je to bio prvi automobil, neki su imali i neka loša iskustva, ali je jedno sigurno - popularni "stojadin" ili "kec" je jedan od legendarnih automobila sa ovih prostora.

"Stojadin" je bio miljenik stotine hiljada kupaca u staroj Jugoslaviji, a neki se i danas kunu da boljeg automobila nema. Uglavnom misleći na pouzdanost i na kvalitet karoserije.

Zastava 101, Stojadin
foto: Profimedia

Ovaj automobil je imao i neke kultne reklame, od kojih se posebno izdvaja zabavna reklama na snegu. U glavnoj ulozi je, naravno, "stojadin" koji jurca po zavejanim putevima. Vožnja je u stilu Džejmsa Bonda, ali ja kraj reklame taj koji je će vas sigurno nasmejati, pa pogledajte šta se desilo sa vozačem kada je izašao iz "keca".

"Stojadin" je inače jedan od najdugovečnijih modela kragujevačke fabrike automobila Zastava, a nastao je na bazi Fijata 128, sa malo izmenjenim zadnjim delom. Umesto klasičnog poklopca prtljažnika, "kec" je dobio skraćen zakošeni zadnji deo i peta vrata, čime je postao jedan od prvih klasičnih hečbeka.

Zastava 101 se proizvodila od 15. oktobra 1971. do 20. novembra 2008. godine i proizvedena je u više od milion primeraka. Milioniti "stojadin" je proizveden 1991. godine, a rekordna godišnja proizvodnja bila je 1979. godine, kada je sa montažnih traka sišlo 88.918 Zastava 101.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track