KOD OVIH 10 POLOVNJAKA NEPOŠTENI PRODAVCI NAJČEŠĆE "ŠTELUJU" KILOMETRAŽU: Vodite računa od koga kupujete, ovo će vas šokirati
Foto: Shutterstock

KOD OVIH 10 POLOVNJAKA NEPOŠTENI PRODAVCI NAJČEŠĆE "ŠTELUJU" KILOMETRAŽU: Vodite računa od koga kupujete, ovo će vas šokirati

Novčanik -

Da budemo jasniji, govorićemo o vraćanju kilometraže sa naglaskom na modele kod kojih se to najčešće radi.

Trebalo bi napomenuti da je ilegalna praksa "vraćanja kilometara" češća nego što možete zamisliti. Koliko je stvar ozbiljna govori i podatak da, prema studiji istraživačke službe Evropskog parlamenta, gubici povezani s prevarama brojača kilometara iznose 8,8 miliona evra godišnje.

Ono što kupci takođe treba da znaju je da postoje modeli kod kojih se češće vraća kilometraža nego kod drugih a mi vam ovde donosimo listu od njih 10 kod kojih se to najčešće radi.

10. Ford Mondeo

Na desetom mestu je Ford Mondeo. Podaci pokazuju da 22 odsto primeraka na satu ima manje kilometara nego u stvarnosti.

9. Audi A6

Odmah posle njega je limuzina E-segmenta sa znakom četiri prstena, Audi A6, koji u 22,2 odsto slučajeva ima smanjenu kilometražu.

audi, audi a6
foto: Shutterstock

8. BMW X5

Jedan od onih kod kojih možete često naići na vraćenu kilometražu je i BMW X5. Čak 23,4 procenta ovih modela ima lažnu kilometražu. Inače ovaj automobil je jedan od najpopularnijih SUV modela nemačkog proizvođača i vrlo traženo vozilo na većini evropskih tržišta.

7. BMW X6

Tu je i BMW X6. Zapravo, 23,6 odsto polovnih primeraka za prodaju ima skinutu kilometražu.

bmw, BMW X6
foto: Shutterstock

6. Volkswagen Transporter

Poražavajući podatak za mnoge kupce biće i to da se na listi našao i jedan od najpopularnijih i najtraženijih kombija na svetu. Volkswagen Transporter koristi se kao službeno vozilo u stotinama hiljada kompanija širom sveta, što ga čini vozilom visoke vrednosti čak i kada je korišćen. Izveštaj pokazuje da je 24 procenata pregledanih Transportera bilo podvrgnuto neovlašćenom menjanju brojača kilometara.

5. BMW Serija 7

Visoko pozicionirana na ovoj listi je i vrhunska limuzina koja spaja luksuz i udobnost s najnovijim tehnološkim dostignućima na tržištu. Podaci ukazuju da se kod ovog automobila skida kilometraža u 24,1 posto slučajeva.

4. Audi A7

Audi A7 - vrlo poželjan automobil čak i kao polovni četvorotočkaš. Zato i ne čudi da ima dosta primeraka čija kilometraža ne odgovara stvarnosti. Studija kaže da su u 24,5 odsto slučajeva analiziranih 2022. otkrivene anomalije u njihovoj kilometraži.

audi, audi a7
foto: Shutterstock

3. Volkswagen Touareg

Treće mesto pripada Volkswagen Touaregu. Verovali ili ne 1 od 4 Touarega (25,4 procenta) ima smanjenu kilometražu.

2. Ford Mustang

Na drugom mestu je automobil koji je veoma čest u SAD a to je Ford Mustang. Izveštaj pokazuje da je 25,7 posto analiziranih primeraka bilo na meti prevaranata koji su skidali kilometražu.

1. Audi A8

Automobil kojem su najčešće skidali kilometražu tokom 2022. godine je Audi A8. Najluksuznija Audijeva limuzina koja pokazuje šta sve može ova kompanija kada je reč o dostignućima u auto-industriji, omiljena je i kod prevaranata koji skidaju kilometre. Čak 30,6 procenata automobila sa oznakom Audi A8 je imalo lažnu kilometražu.

audi, audi a8
foto: Shutterstock

Zbog svega navedenog savetujemo vas da budete posebno oprezni kada kupujete polovni automobil i da se uvek detaljno raspitate i proverite istoriju četvorotočkaša koga želite da kupite.

Kurir.rs/Sasomange

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track