10 SMRTONOSNIH NAVIKA KOJE SVI RADIMO PRED SPAVANJE: Ovo vam uništava zdravlje i dobar san
Foto: Shutterstock

Pridržavajte se

10 SMRTONOSNIH NAVIKA KOJE SVI RADIMO PRED SPAVANJE: Ovo vam uništava zdravlje i dobar san

Život -

Spavanje je proces koji daje energiju našem telu za naredni dan. Stoga je dobro imati zdav san i ne buditi se pre vremena ili nekih navika.

Evo nekih stvari koje ne treba raditi kako biste imali bolji san.1. Ne pijte voduVoda je neophodna za telo kako bi održavala sve funkcije da rade u redu i kako bi podmazivala zglobove dok se krećete. Ali ako je pijete neposredno pred spavanje, ustajaćete ne samo jednom, već i nekoliko puta kako biste mokrili, prekidajući san.

2. Nemojte da dremate preko dana
3. Izbegavajte korišćenje laptopa ili mobilnog telefona

4. Rasporedite vaše obrokePo pravilu, trebalo bi da imate naviku da jedete bar 3-4 sata pre spavanja kako bi probavni proces funkcionisao zdravo.

5. Odredite rutinu pred spavanjePotrebno je da odredite rutinu pred spavanje i držite se toga. To podrazumeva i tuširanje, pranje zuba, odlaženje u krevet i slično, kako bi se vaše telo naviklo, jer će nakon toga moći samo da vam javi da ste spremni za spavanje.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

6. Izaberite omiljenu poziciju za spavanjeSvako ima svoj položaj za spavanje koji mu najviše odgovara. Ali gledajte da to bude pozicija koja vam pomaže da se naspavate, a ne da vas boli vrat. Preporučuje se da su to pozicije sa strane ili na leđima, ne na stomaku.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

7. Vežbanje pred spavanjeTreba da vežbate i trčite svaki dan kako bi vam telo bilo svežije i puno energije, ali ovo treba da radite barem 3 sata pre spavanja.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

8. Hladne nogeAko su vam stopala hladna, nećete moći odmah da zaspite. Zbog toga bi trebalo da zagrejete noge oblačeći čarape ili uloškom za grejanje.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

9. Kvalitetan dušekNikada nemojte da štedite novac kupovinom lošeg dušeka. Na kvalitetnom dušeku ćete udobnije spavati i bićete sveži i odmorni ujutru.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

10. Izbegavajte kafu pred spavanjeKafa sadrži kofein, a kofein je poznata supstanca koja čini osobu budnim. Pokušajte da ne pijete kafu 4 sata pred spavanje. Kofein povećava metabolizam tela kako bi se osjećalo svežije i to je jedini razlog zašto je ne treba piti u kasne sate.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track