Pogledajte porodicu koja je odlučila da godinu dana živi bez šećera!
Foto: Fejsbuk

Zdrav život

Pogledajte porodicu koja je odlučila da godinu dana živi bez šećera!

Život -
Pomno su birali svaki proizvod kako bi izbegli kukuruzni sirup, fruktozu, med, melasu ili veštačke zaslađivače

Inspirisana istraživanjem i pisanjem profesora Roberta Lastiga i novinara Majkla Mosa, Iv Šaub je odlučila da sprovede jedan eksperiment.

Ona, njen suprug i ćerke Greta i Ilsa, celu 2011. godinu proveli su bez konzumiranja šećera.

Pomno su birali svaki proizvod kako bi izbegli kukuruzni sirup, fruktozu, med, melasu ili veštačke zaslađivače. Hranu su pripremali kod kuće, a svakom članu porodice bio je dopušten jedan izuzetak sa malim količinama šećera.

O svojim iskustvima pisala u knjizi "Year of No Sugar" (Godina bez šećera), ispričala je i kako je do svega došlo.

"Nakon što mi je suprug pokazao video o štetnosti šećera koji se dodaje u hranu, nekoliko dana nisam prestajala da razmišljam o onome što sam videla. Šećer je bio na svakom koraku i počela sam da ispitujem načine na koji se hranimo i čime hranim svoju porodicu", rekla je Iv i dodala: "Suprug i ja nismo imali problema sa ovim eksperimentom, ali devojke su potpuno druga priča. Pretpostavljala sam i nadala se gomili pozitivnih stvari, ali znala sam da put neće biti jednostavan".

Ono što je mnoge razočaralo je činjenica da Šaubovi u ovom periodu nisu smršali, ali imali su više energije i manje su se razboljevali. Ipak, mršavljenje nije ni bilo cilj ovog eksperimenta.

"Primetili smo da nam se ukus menja. Slatko nam je vremenom postalo odbojno. Osećali smo se i bili zdraviji", rekla je Iv.

Tvrdi da je najveća korist eksperimenta bila to da je cela porodica počela da živi zdravije i da se hrani bolje.

Jedu više voća i povrća, paze šta kupuju i prave svoju hranu (hleb, majonez), a Iv za kraj dodaje da njen cilj nije da natera ljude da uvode ekstremne promene kao i oni, već da podigne svest o šećeru koji se dodaje u praktično sve što kupujemo jer, kako kaže, ona nije ni lekarka a ni nutricionista već samo zabrinuta majka koja je odlučila da krene u jednu avanturu.

(Huffington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track