RAK RASTE U VAŠEM TELU: 10 simptoma koje svi ZANEMARUJU
Foto: Thinkstock

Otkrijte na vreme

RAK RASTE U VAŠEM TELU: 10 simptoma koje svi ZANEMARUJU

Život -

Znakovi raka često budu neotkriveni na vreme jer mogu biti vrlo mali, a ljudi ih primete kad postane prekasno.

Dakle, znati kako da prepoznate znakove raka je od najveće važnosti kada je u pitanju sprečavanje i odgovarajuće lečenje. Uzmite u obzir sledeće rane znakove raka:

Svrab kože

Telo tretira rak kao strane bakterije i imunološki sastav se bori uz pomoć belih krvnih zrnaca. To dovodi do povećanja protoka krvi u područjima gde ćelije raka napreduju, što uzrokuje svrab kože, crvenilo, stezanje i promenu boje.

Promene u mokrenju

Bilo kakva promena u mokrenju, kao što su prisutnost pene, krvi, promena mirisa i boja može ukazivati ​​na rak i zahteva pomoć lekara.

Promene u glasu

Rak grkljana može uticati na visinu i ton vašeg glasa. Stoga, ako primetite bilo kakve promene u svom glasu, to može biti znak da tumor raste u vašem telu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Rane koje ne zarastaju

U slučaju da vašoj rani treba puno vremena da se izleči, to može biti znak raka. Objašnjenje za to je da se rak uzima kao prioritet od strane imunološkog sastava i odbrana se fokusira na rak, a ne na ranu.

Kašalj

Mnoge vrste raka mogu uzrokovati uporni kašalj, kao što je rak grla, pluća, pa čak i želuca. Proverite što je pre.

Krvarenje

Ako imate neobjašnjivo krvarenje koje se ne pripisuje menstrualnom ciklusu, proverite o čemu se radi. Svako krvarenje iz materice, bradavice ili drugih organa zahteva lekarski savet.

Kvrge u ustima ili na jeziku

Kvrge bele boje na desnima, grlu ili unutar usta mogu biti znak raka. Posavetujte se s doktorom.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Kvrgica ispod kože

Proverite imate li kvrge tako što ćete rukama prelaziti po telu. Ispipajte delove tela kao što su grudi, pazuh, trbuh, koža, grlo i testisi. To je vrlo važno jer omogućuje otkrivanje bilo kakve promene pre nego što se razvije u veće tumore.

Promene u stolici

Bilo koja vrsta promene koja traje više od dva dana, kao što je krv u stolici, može biti znak raka debelog creva. Obratite pažnju na znakove kao što su zatvor, proliv, tamnije boje stolice, sluz, bol, ili svetlije boje stolice.

Gubitak apetita ili problemi s gutanjem

Sve što inhibira funkciju probavnog procesa je pitanje od važnosti jer utiče na telesnu sposobnost da se prehrani iz hrane koju konzumiramo.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(NarodnaMedicina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track