OPASNO PO ŽIVOT: Ako cedite bubuljice na ovim mestima, možete da UMRETE!
Foto: Profimedia

Saveti

OPASNO PO ŽIVOT: Ako cedite bubuljice na ovim mestima, možete da UMRETE!

Život -

Reč je o području koje obuhvata usne, deo iznad njih i nos sve do tačke između očiju. Na tom su delu nervi su direktno povezani s mozgom pa sve infekcije treba stručno rešavati

Koliko god vam ne dali mira, na određenom mestima na licu vrlo je opasno istiskivati akne, upozorio je britanski dermatolog dr. Višhel Meden. Riječ je o tzv. opasnom trouglu na licu kojemu je vrh na tački između očiju. Zamislite sada dve stranice koje se jednako spuštaju uz rub nosa do rubova usana. Područje nosa, između očiju, iznad usana i malo ispod usana je vrlo osetljivo, kaže dr. Meden.

"Krvne žile na tom području povezane su direktno s mozgom. Infekcije na tom delu mogu voditi gubitku vida, paralizi, a teoretski i smrti. Ako na tom području postoji infekcija koja se ne leči ispravno ili brzo, ona može prouzrokovati trombozu, stvoriti krvni ugrušak, infekciju ili absces na mozgu pa čak i meningitis", ispričao je ovaj lekar. Dodaje da su teške posledice vrlo ritke, ali i da bismo trebali prestati istiskivati akne generalno.

Zašto ne treba cediti bubuljice?

Svaka bubuljica u sebi sadrži ulje, bakterije i upalni faktor. Istiskivanjem se to može samo proširiti na okolna područja i potkožna tkiva. Budući da se rupa otvorila istiskivanjem, šanse od upale se povećavaju. Osim toga, na tom području će koža potamniti, ponekad i zauvek. Postoji i rizik da će ožiljak ostati zauvek vidljiv.

Što će se dogoditi ako ih pustimo na miru?

Akna će sama nestati najčešće u roku od nedelju dana. Kada sama spontano puca, tada ne nastaju ožiljci. Bele bubuljice takođe će sami pući kada za to budu spremne. Ako imate veliku bubuljicu, bolje je posetite dermatologa da ga ukloni na siguran način. Takođe, ako su puni i debeli vaša svakodnevna borba, onda je dogovor s dermatologom neophodan.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track