PREVAZIŠLA BOLESTI SRCA: Evropa strahuje od nove OPAKE bolesti! U Britaniji je vodeći uzrok smrti
Foto: Profimedia

Preti

PREVAZIŠLA BOLESTI SRCA: Evropa strahuje od nove OPAKE bolesti! U Britaniji je vodeći uzrok smrti

Život -

Demencija je postala vodeći uzrok smrti, pokazuju šokantni rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

Po prvi put u istoriji medicinskih istraživanja, ova bolest je pretekla kardio-vaskularna oboljenja u vrhu liste onih sa fatalnim ishodom. Poremećaj je odveo u smrt više od 61 000 ljudi, što čini oko 11 odsto svih umrlih u 2015. godini, na teritoriji ove ostrvske zemlje.

Podaci Nacionalnog zavoda za statistiku u Velikoj Britaniji, ukazuju da su demenciji sklone žene, u većoj meri od muškaraca. Veruje se da bi u ovim okolnostima, životni vek žena polako mogao da se izjednačava prosečnom starošću muškaraca.

Demencija je posledica povećanja krvnog pritiska, i slabljenja imunog sistema. Ipak, stopa smrtnosti bi mogla biti manja ukoliko lekari blagovremeno dijagnostifikuju bolest. Prema najnovijim podacima krovne organizacije zadužene za statistiku, na jednog dementnog muškarca, dolaze dve dame sa ovim poremećajem.

"Zbog dužeg životnog veka stanovništva, koje je u proseku sve starije, demencija i Alchajmerova bolest postali su vodeći uzročnici smrti u Britaniji i Velsu. Ipak, u vrhu liste su i dalje bolesti krvnih sudova koji za razliku od demencije i češće pogađaju muškarce", izjavila je šef statistike u nacionalnom zavodu Britanije, Elizabet Meklaren. Ova britanska institucija koristi obrazac za utvrđivanje uzroka mortaliteta, po uzoru na Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Demencija i Alchajmerova bolest jesu najveći uzročnici smrtnih ishoda ali kod osoba koje su zašle u 8. i 9. deceniju života. Broj umrlih je posledica još jednog demografskog problema koji pogađa stanovištvo Evrope, a to je nizak prirodni priraštaj.

Najčešći uzrok smrti odraslih osoba mlađih od 35 godina je samoubistvo, piše Dejli mejl.

Rak dojke dominira kada su fatalni ishodi u pitanju, naročito kod žena između 35. i 49. godine. Svi oblici raka odgovorni su za prerani završetak života, ukupno u 28 odsto slučajeva.

Zbog toga je ova opaka bolest najveći neprijatelj Britanaca. Čak više i od bolesti krvnih sudova, koji su uzrok smrti u 26 odsto slučajeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track