NE IZBEGAVAJTE IH! Ovih 7 stvari možete da očekujete ukoliko počnete da jedete pegave banane
Foto: Profimedia

Srećni broj

NE IZBEGAVAJTE IH! Ovih 7 stvari možete da očekujete ukoliko počnete da jedete pegave banane

Život -

Većina ljudi izbegava banane posute crnim tačkicama misleći da su prezrele, da nisu dobre, ili ih njihova spoljašnost jednostavno odbija.

Nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su pegave banane odlične za zdravlje. Idealne su onda kada tačkice tek počnu da se pojavljuju - tada su najbogatije antioksidansima i mineralima. Kao takve se najlakše vare i imaju najviše dobrobiti za zdravlje.

1. Pružaju dodatnu zaštitu od raka

Banane s crnim pegama sadrže TNF - faktor nekroze tumora koji uništava ćelije raka. Jedenje takvih banana može pomoći u prevenciji raka.

2. Leče gorušicu

Banane su odlični za probavu. Lako su vare i ne pričinjavaju želucu nikakve poteškoće. Naprotiv - ako imate problema sa varenjem ili sa gorušicom, pojedite bananu za trenutno olakšanje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Regulišu pritisak

Da biste održali pritisak važno je da odnos kalijuma u krvi bude dovoljan, a banane su prebogate upravo kalijumom. Takođe sadrže vrlo malo natrijuma koji potiče rast pritiska.

4. Manje ste depresivni

Sadrže triptofan, aminokiselinu koja je telu neophodna da bi proizvodilo serotonin, neurotransmiter nužan za smirenost, dobar osećaj kao i za dobar san.

5. Ako patite od zatvora

Zbog visokog nivoa vlakana ova namirnica je odlična za zatvor. Zbog svoje mekane strukture i lake probave tačkaste banane su idealne za sve koji pate od želučanih problema.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Protiv anemije

Banane su bogate gvožđem i zato su idealne ukoliko ste malokrvni.

7. Pomažu kod menstrualnih bolova

Visok nivo kalijuma u pegavim bananama olakšava menstrualne bolove i grčeve. Ove banane obiluju i vitaminom B6 koji smanjuje nadutost i zadržavanje vode u telu tokom "onih dana u mesecu".

(Life Hack)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track