5 bolesti koje možete da dobije dok se ljubite za samo 10 SEKUNDI!
Foto: Profimedia

Na svu sreću Zika virus nije među njima

5 bolesti koje možete da dobije dok se ljubite za samo 10 SEKUNDI!

Život -

Osim poznate mononukleoze, kao bolesti poljupca tu su i herpes simplex virusi, širok raspon respiratornih virusa te streptokok grupe A.

Ono što je dobra stvar jeste da se većina lako leči.U samo 10 sekundi poljupca moguće je preneti 80 miliona bakterija i ko zna koliko virusa, ali na svu sreću Zika virus i HIV nisu među njima.

NE DAJTE DA SVAKO LJUBI VAŠE DETE: Jeziva priča jedne mame!Ovih 5 bolesti se najčešće prenose poljupcem:1. Bilo koji respiratorni virus - prehlada, grip, zauške, rubeola. Ali iako se ove bolesti mogu dobiti poljupcem, prenose se i kašljanjem, kijanjem i dodirivanjem.

2. Mononukleoza - zove se i bolest poljupca. Najčešće je uzrokuje Epstein-Barr virus i prati je jak umor i simptomi sličan gripu. Najčešće obolevaju ljudi od 15 do 30 godine.

3. Virus herpes simplex 1 - reč je o oralnom herpesu koji izaziva infekciju usnica, usta i lica. Obično se prenosi poljupcem, ali i zaraženom hranom, pićem, ako i kašljanjem i kijanjem.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

4. Citomegalovirus - je herpes. Obično se naše telo može izboriti s njim pa i ne znamo da imamo taj virus u telu, ali ako nam je imunitet oslabljen, onda ćemo osetiti simptome. Temperatura, umor i bol u mišićima najčešći su simptomi, a retko može prouzokovati upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom.

5. Streptokok grupe A - lako se leči antibioticima, ali ako se ne leči može dovesti i do upale pluća.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track