MAME, EVO GDE GREŠITE: Promenite ovu naviku i olakšajte deci dane prehlade!
Foto: Profimedia

Savet stručnjaka

MAME, EVO GDE GREŠITE: Promenite ovu naviku i olakšajte deci dane prehlade!

Život -

Gotovo svaka mama će tokom zime kada dete zatraži sladoled, kao iz topa reći: "Ne može, prehladićeš se".
Ipak, ovo je samo još jedna od brojnih predrasuda koje imamo u vezi sa zdravljem, a uzrokovala je da zimske mesece provodimo bez omiljene poslastice.

Prehladu uzrokuju virusi i bakterije, a ne temperatura. Istina je da su zimi češće nego leti, ali uzrok možemo potražiti u tome što mnogo vremena provodimo u zatvorenom prostoru.

Doc. dr Vladimir Nešić, lekar specijalista ORL ističe da su brojna istraživanja pokazala da povećano konzumiranje sladoleda u zimskim danima ne dovodi do povećanog oboljevanja od zapaljenih krajnika. I ne samo to - sladoled može biti od pomoći kod upale krajnika.

"Sladoled smanjuje bolnu osetljivost sluznice. To se objašnjava lokalnim dejstvom hladnoće i smanjenjem razmnožavanja mikroorganizama prisutnih u usnoj duplji. U terapiji upale krajnika treba se pridržavati terapije lekara, ali isto tako može se koristiti sladoled, pokazalo se da on deluje ne samo antizapaljenski, već i smanjuje simptome i znake oboljenja", kaže dr Nešić.

Majke, slobodno dajte deci sladoled tokom zime!

Prof. dr Branimir Nestorović, pedijatar pulmolog i alergolog slaže se da je povezivanje sladoleda sa prehladom mit.

"Mišljenje većine pedijatara je da je to glupost. Ako odete u Rusiju, videćete da oni cele zime jedu sladoled. U anketi objavljenoj pre dve godine, 88% pedijatara je smatralo da nema nikakve veze između zapaljenja grla i jedenja sladoleda. Majke, slobodno dajte deci da jedu sladoled tokom zime", zaključuje dr Nestorović.

Ne postoji prepreka da se zasladimo sladoledom, čak i kada imamo povišenu temperaturu, kažu stručnjaci. Ova informacija može biti posebno korisna za roditelje čija deca izmučena groznicom gube apetit , ne žele ništa da jedu i onda dolaze u situaciju da piju antibiotike na prazan stomak – omiljeni sladoled sigurno neće odbiti. Naprotiv, omiljena poslastica popraviće raspoloženje, a to je ono što nam je u danima prehlade svima potrebno.

(srbijadanas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track