icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

OVA BILJKA JE UBICA BOLESTI: Jedite je i bićete uvek zdravi

Saveti

OVA BILJKA JE UBICA BOLESTI: Jedite je i bićete uvek zdravi

Doktor

Zdrava svojstva kiselog kupusa odavno su poznata svima. Može se spremati na različite načine, služi se i kao salata, a često se koristi i kao lek.

Ono što je manje poznato jeste da je moreplovac Džejms Kuk svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasne bolesti. Ova biljka je izuzetno lekovita. 100 grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C. Kupus je bogat i vitaminom A, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, balasnim materijama i belančevinama. Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

 

Ono što malo ko zna jeste da je crveni kupus čak do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje da sadrži i lekovite antocijanine.

 

Lek za probavni trakt

 

Kiseli kupus je odličan probiotik. On je izvorna fermentisana hrana bogata probiotičkim kulturama. Veoma je koristan u lečenju crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Takođe ubrzava metabolizam što pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma. 

Zaceljuje rane i opekotine

 

Ova biljka pospešuje zarastanje rana, a odličan je za ublažavanje reume i upale vena. Može se koristiti i za ublažavanje crvenila na koži usled različitih alergijskih upala, opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Jednostavno se koristi: Na obolelo mesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Dobar je i za glavobolju.

 

Blagodeti soka kiselog kupusa

 

Rasol – sok kiselog kupusa – ima mnogo povoljnih dejstava. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pored toga, odličan je i za mamurluk. Takođe, leči i nagluvost, tako što se vata natopi u rasol, pa stavi uveče u uvo.

 

Kiseli kupus u kulinarstvu

 

Da biste iskoristili sve hranjive materije u kiselom kupusu, konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol. Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bundevinog ulja. Osim toga, možete ga kuvati, pržiti, peći, dinstati i kombinovati sa žitaricama, na primer ječmom.

 

 

(Pink/EPK)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.