KAKO PROSLAVITI 100. ROĐENDAN? Uz OVIH 6 životnih navika je i to moguće
Foto: Shutterstock

Misija dugog života

KAKO PROSLAVITI 100. ROĐENDAN? Uz OVIH 6 životnih navika je i to moguće

Život -

Poznati istraživač National Geographic-a pronašao je “mesta večne mladosti” i otkrio navike tamošnjih ljudi koji su poznati po svojoj dugovečnosti.

Ako želite da doživite 100 godina, poslušajte Dena Batnera, čiji su saveti mnogo jednostavniji nego što mislite. On je godinama obilazio zemaljsku kuglu kako bi našao takozvane “plave zone” (mesta na kojima žive najdugovečniji ljudi). Na takvim lokacijama ima najviše stogodišnjaka, a najmanje obolelih od dijabetesa, gojaznosti, srčanih oboljenja…

Dosad je zabeleženo pet takvih zona: Okinava (Japan), Ogliastra (Sardinija), Ikarija (Grčka), Nikoja (Kostarika) i Loma Linda (Kalifornija).

Njihov život ima svrhu

Ako neko ima osećaj svrhe na ovom svetu, sebi produžava život u proseku za sedam godina. U Okinavi se taj oseća predstavlja kroz pitanje: “Zašto se ujutru budim?” Oni koji imaju odgovor na to pitanje, žive duže, zdravije i srećnije.

Povezani su s drugima

Prijateljstva su im važna i neguju ih tokom celog života. Svaka plava zona poznata je po jakim porodičnim i društvenim vezama. Okružite se prijateljima i uživajte s njima u zdravim životnim navikama.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track