LEK ZA SVE: Evo šta će se desiti ako sok od borovnice pijete 12 nedelja svakodnevno
Foto: Profimedia

Svemoguća biljka

LEK ZA SVE: Evo šta će se desiti ako sok od borovnice pijete 12 nedelja svakodnevno

Život -

Ispijanje samo 30 ml sveže ceđenog soka od borovnice dnevno može poboljšati funkcionalnost mozga kod starijih ljudi, kažu nova istraživanja Univerziteta Ekseter iz Britanije.

Istraživanje je sprovedeno na zdravim ljudima starim između 65 i 77 godina. Rezultati su pokazali da su im se, nakon što su pili sveži sok borovnice svaki dan, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i da im je mozak u određenim situacijama brže reagovao zahvaljujući novoj navici, prenosi Biznis insajder.

"Ukoliko sok od borovnice pijete 12 nedelja svakodnevno, aktivnost mozga će se poboljšati. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i poboljšati kognitivne funkcije i to na zdrav način", kaže Džoana Bautel sa Univerziteta Ekseter.

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Ovo ukusno voće se takođe preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su bolesti krvi, srčana oboljenja, kao i za regulaciju šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta...

Osobe koje muku muče s kilogramima takođe mogu imati koristi od ovih bobica, zahvaljujući njihovim vlaknima koja daju osećaj sitosti. Za razliku od svežih borovnica koje blago čiste organizam, sušene zaustavljaju dijareju.

Istraživači sa Univerziteta Ekseter naglašavaju da borovnice podstiču cirkulaciju sitnih krvnih sudova u mozgu, obezbeđujući tako maksimalan dotok hranljivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprečava i leči simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju, koncentraciju i povećava inteligenciju.

(dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track