U INDIJI JE SMATRAJU SVETOM BILJKOM: Ovo je fantastičan prirodni lek za sinuse i kašalj!
Foto: Profimedia

PROBAJTE

U INDIJI JE SMATRAJU SVETOM BILJKOM: Ovo je fantastičan prirodni lek za sinuse i kašalj!

Život -

Bosiljak kao lijek stimuliše imunološki sistem da luči citokine, koji takođe suzbijaju upalu i ublažavaju njene simptome.

UMIRITE GLAVOBOLJU I OSVEŽITE SE: Kad jednom probate limunadu sa lavandom, nećete prestati da je pijete!

Naime u Indiji ova blagotvorna začinska biljka ima posebno mjesto i smatraju je svetom. U Egiptu vezuju je za prve faraone. Na Balkanu se bosljak kao začin dosta koristi u pripremi brojnih domaćih jela, tako da slobodno možemo reči da se ovde i odomaćio.

foto: Profimedia

Da biste u potpunosti iskoristili dragocene lekovite sastojke ove začinske biljke, konzumirajte je isključivo u svežem stanju. Jednostavno je dodajte salatama i jelima od povrća, ili ubacite nekoliko listića u omiljeni frape od povrća. Najbolja preporuka je da napravite blagi čaj od bosiljka.

Bosiljak kao lek stimuliše imunološki sistem da luči citokine, koji takođe suzbijaju upalu i ublažavaju njene simptome. Budući da ekstrakt ove biljke uspešno suzbija patogene, može biti od velike pomoći u lečenju bakterijskih infekcija urogenitalnog trakta.

Istraživanja su pokazala da eterično ulje bosiljka snižava nivo glukoze u krvi, kao i nivoe triglicerida i holesterola. Naime, glukoza je jedan od glavnih nutrijenata potrebnih za normalnu i neometanu funkciju organizma.

foto: Profimedia

Bosiljak je višestruko koristan, naime on sadrži fenole, koji poseduju snažno antioksidantno dejstvo. Stoga se, kako smatraju stručnjaci, ova biljka pokazala kao odlična prevencija kad je reč o malignim oboljenjima.

Treba napomenuti i to da ljubičasti bosiljak sadrži mnogo više fenola od zelenog, koji se mnogo češće koristi. Ova biljka obiluje i flavonoidima, uključujući vicenin, orientin, eugenol i antocijanine. Takođe u sebi ima moćne antioksidante koji štite ćelije od oksidativnog stresa.

Sveži listovi bosiljka su odličan izvor vitamina A. On čuva zdravlje očiju, kao i vitamina C i K, te gvožđa, kalijuma, magnezijuma i mangana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track