NOVA NADA ZA ŽIVOT: Zbog ovog leka svi bolovi su nestali, a smanjila su se sva 3 tumora!
Foto: Profimedia

NOVA ISTRAŽIVANJA

NOVA NADA ZA ŽIVOT: Zbog ovog leka svi bolovi su nestali, a smanjila su se sva 3 tumora!

Život -

Novo ciljano lečenje raka jajnika pokazalo je "vrlo obećavajuće" rezultata kod žena u uznapredovaloj fazi i bolesti smanjivši tumore kod oko polovine žena koje su učestvovale u istraživanju, javlja Bi-Bi-Si.

Naučnici su tek u fazi testiranja leka kako bi utvrdili je li siguran za ljude, ali su otkrili da ima gotovo trenutačan klinički učinak i nadaju se da bi mogao pomoći ženama kod kojih nijedna sadašnja dostupna terapija ne deluje.

Dosad je lek testiran na 15 žena i naučnici kažu da možda nije siguran za korišćenje duže od nekoliko meseci.

Međutim, karcinom jajnika se teško leči i prognoze u kasnoj fazi su jako loše.

Marijana Hit (68), jedna od pacijenata koja je dobila taj lek, izjavila je: "Nisam imala drugog izbora. Ovo je bila moja jedina opcija".

Njeno lečenje trajalo je više od šest meseci i lek je smanjio sva tri tumora, a nestali su i bolovi koje je osećala.

Jedan tumor, u leđima, ponovno je počeo da raste otkako je prekinula lečenje u januar i podvrgnuta je zračenju, ali su druga dva pod kontrolom.

Britanski naučnici žele da utvrde da li je lek poznat u studiji pod nazivom ONX-0801 siguran za uporabu i i zato su ga testirali na malom broju pacijentata.

Međutim, otkrili su da je značajno smanjio tumore kod sedam od 15 pacijentata. ONX-0801 prvi je u novoj generaciji lekova koji deluje na način da oponaša sposobnost folne kiseline da se ciljano veže na ćelije raka i pritom ne dira zdravo tkivo, čime se smanjuju nuspojave koje se često javljaju kod hemoterapije, kao što su infekcije, dijareja, oštećenje nerava i gubitak kose.

Jednom kada se "zakači" za ćeliju raka, lek blokira delovanje ključne molekule i uzrokuje oštećenje DNK i staničnu smrt.

"Rezultati koje smo videli u ovoj studiji vrlo su obećavajući", izjavio je dr Udai Banerji koji je vodio studiju.

foto: Profimedia

Kurir.rs/BBC

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SRPKINJA SVETSKO ČUDO: Dali joj tri meseca života, a ona pobedila rak sa metastazama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track