TELO UPOZORAVA: Ako primetite sitne bubuljice, možda je u pitanju zdravstveni problem koji ima i Novak Đoković!
Foto: Profimedia, Printscreen

OPREZ!

TELO UPOZORAVA: Ako primetite sitne bubuljice, možda je u pitanju zdravstveni problem koji ima i Novak Đoković!

Život -

Postoji velika verovatnoća da vam se osip u vidu sitnih bubuljica pojavi na telu ako ste netolerantni na gluten.

Ne reaguje svaki organizam na gluten na isti način, a nauka je dokazala da je ovo jedan od vidova intolerancije, piše ViralThread.

Ako imate probleme da svarite gluten, vaša creva se "upale" i to se kasnije odrazi na kožu. Zato se gluten dovodi u vezu sa raznim kožnim bolestima kao što je ekcem ili psorijaza. Ova stanja su pokazatelj da imuni sistem stvara antitela koja uzrokuju suvu kožu i svrab.

Šta je gluten?

Gluten je belančevina koja se nalazi u većini žitarica, sa izuzetkom pirinča i kukuruza, kao i u pekarskim i drugim proizvodima dobijenim od njih. Takođe može da bude dodat kao aditiv u suhomesnate proizvode, kečap, prerađenu hranu.

Svaki organizam individualno reaguje na gluten, pa će nekome da se odrazi na kožu, dok će neko drugi imati stomačne tegobe, hronični umor ili nešto treće.

Problem sa glutenom imao je i najbolji srpski teniser Novak Đoković. On je poznat promoter bezglutenske ishrane, a svoje isksutvo opisao je u knjizi "Serviraj za pobedu".

Slučajno ili ne, ali najveći uspesi u njegovoj karijeri - prvo mesto na ATP listi, niz osvojenih titula i odlično psiho-fizičko stanje, poklopili su se sa odlukom da u jednom trenutku izbaci gluten iz ishrane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track