LEKAR UPOZORAVA NA VELIKI ZDRAVSTVENI PROBLEM: Ukinite ovo jelo, izaziva rak!
Foto: Profimedia

POZNATO TAJLANDSKO JELO

LEKAR UPOZORAVA NA VELIKI ZDRAVSTVENI PROBLEM: Ukinite ovo jelo, izaziva rak!

Život -

Koi pla je naziv popularnog jela na Tajlandu, posebno omiljenog u najsiromašnijoj regiji Isan. Napravljeno je od mlevene sirove ribe, koja je pomešana sa začinima i limetom. To jelo godišnje usmrti 20.000 ljudi. Nakon što su mu oba roditelja preminula od raka jetre, tajlandski lekar Narong Kuntikeo je započeo kampanju za podizanje svesti o štetnosti koi pla, kako bi sprečio lokalnu zajednicu da jede to potencijalno smrtonosno jelo.

On organizuje grupe doktora i naučnika, koji posećuju najugroženije delove Tajlanda i uzimaju uzorake urina. Oni na terenu i pomoću ultrazvuka utvrđuju da li stanovnici imaju rak. Opasnost se ne nalazi u samoj ribi od koje se pravi ovo jelo, nego u pljosnatim parazitima koji žive u njoj i koji napadaju jetru, a nakon toga se razvijaju ćelije raka.

U Isanu, gde je jelo posebno popularno, svaki drugi muškarac s kancerom ima rak jetre. Svetski prosek je 10 odsto. Isan ima najveću stopu holangio karcinoma, koji je jedan od oblika raka jetre s najnižom stopom preživljavanja u svetu.

"To je ogroman zdravstveni problem na ovom području, ali ljudi toga nisu svesti jer s od ove bolesti umire mirno", kaže Kuntikeo.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Noizz, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SRPKINJA SVETSKO ČUDO: Dali joj tri meseca života, a ona pobedila rak sa metastazama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track