PAZITE SE NAJVEĆE LETNJE OPASNOSTI! Naučite da prepoznate i pomognete osobi koja dobije sunčanicu!
Foto: Profimedia

VAŽAN SAVET

PAZITE SE NAJVEĆE LETNJE OPASNOSTI! Naučite da prepoznate i pomognete osobi koja dobije sunčanicu!

Život -

Visoke temperature, promenljiva vlažnost vazduha i manjak vetra, uzrok su mnogim tegobama i to ne samo kod hroničnih bolesnika. Jedna od najčešćih, ali i najperfidnijih opasnosti leta je sunčanica. Šta je sunčanica?

Sunčanica je akutno oštećenje mozga izazvano sunčevim zračenjem, usled izloženosti nezaštićene glave suncu u vremenu najjačeg zračenja od 11 do 16 časova. Sunčanica se javlja kada smo nekoliko sati izloženi suncu pri niskoj vlažnosti vazduha. Povećanje temperature unutar lobanje izaziva povišen dotok krvi u mozak što širi krvne sudove u mozgu i izaziva "otok mozga". Sunčanica se javlja kod ljudi sa nižim pritiskom, aneurizmom, srčanim i neurološkim oboljenjima, kao i kod starije populacije. Na udaru su posebno osobe pod dejstvom alkohola. Sunčanici su jednako podložne i imunokompromitovane osobe koje su svakako sklone dehidrataciji. Sunčanicu treba razlikovati od toplotnog udara, gde izvor toplote ne predstavlja sunce već visoka temperature uopšte.

foto: Profimedia

Kako prepoznati?

Sunčanica simptome pokazuje tek posle 6 do 12 sati. Simptomi sunčanice su nesvestica, glavobolja, ošamućenost, mlitavost, crvenilo lica, muka, povraćanje koje ne donosi olakšanje, halucinacije, nekada i grčevi, ukočen vrat, u ređim, ali težim slučajevima i koma pa i smrt. Najveće opasnosti koje sunčanica nosi su encefalopatija (blag otok mozga) i krvarenje u mozgu. Krvarenje nastaje krvarenjem iz aneurizme u subarahnoidalni prostor između paučinaste i meke moždane ovojnice. Krvarenje je najčešće posledica pucanja već postojeće aneurizme. Krvarenje, kao neposredno najveću opasnost sunčanice, karakteriše teška glavobolja, povraćanje, kočenje vrata ponekad epileptični napadi i nepokretnost, a krajnji ishod je smrt.

foto: Profimedia

Hitno pozvati lekara

Osobu koja ima sunčanicu treba preneti u hlad, razodenuti, staviti joj hladne obloge, napojiti hladnim, nezaslađenim napicima. Nikako ne davati više od gutljaja na dva minuta, a nipošto ne uzimati u razmatranje energetska i gazirana pića, jer ona izazivaju dehidrataciju, koja je za osobu koja je pogođena sunčanicom potencijalno smrtonosna. Onesvešćenog treba okrenuti na bok i pozvati hitnu pomoć. Obično nije potrebno više od navedenih mera, ali krvarenje u mozgu zahteva operativno lečenje u najkraćem roku ili nastupa smrt!

SAČEKAJTE HITNU POMOĆ!

Jako je važno da kada pozovete hitnu pomoć ostanete sa ugroženom osobom kako bi dali lekarima potrebne informacije. Dešava se da osoba koja pozove hitnu pomoć ostavi ugroženu osobu kojoj je neophodan nadzor. U tim slučajevima hitna pomoć nema precizne informacije o obolelom jer je često ugrožena osoba u stanju šoka ili je bez svesti.

foto: Profimedia

Posledice Posle sunčanice može da se javi višednevna glavobolja, preostljivost na zvučne i vizuelne nadražaje, šum u ušima, razdražljivost i opšte nezadovoljstvo. Bolesnik se mora odmarati u zamračenoj i prohladnoj prostoriji bez nadražaja. Ukoliko se radilo o subarahnoidalnoj hemoragiji (krvarenje u mozgu), realno je očekivati smetenost, glavobolju, trajna motorička oštećenja i prolaznu visoku telesnu temperaturu. Kako se zaštititi?

Šešir širokog oboda, flaša vode i rashladjivanje kose sasvim će poslužiti kao zaštita od sunčanice. Posebno se pobrinite za svoje najmlađe, ali i starije, jer su oni najosetljvija grupa baš zato što teško primate simptome.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Dnevno, Dr Golubović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

​​​​Stižu nam paklene vrućine, ali uz ovih 8 saveta preživećete ih lakše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track