BORBA SA OPSESIVNO KOMPULZIVNIM POREMEĆAJEM: Mislila sam da ću umreti ako ne okrenem kvaku 4 puta!
Foto: Printscreen/Instagram

GLUMICA PODELILA TUŽNU PRIČU

BORBA SA OPSESIVNO KOMPULZIVNIM POREMEĆAJEM: Mislila sam da ću umreti ako ne okrenem kvaku 4 puta!

Život -

Dženeviv Mora (22) glumica i model iz Novog Zelanda otvoreno je progovorila o svom opsesivno kompulzivnom poremećaju koji ju je gurnuo u ponor borbe s anoreksijom kada je imala 14 godina.

"Imala sam strah od neparnih brojeva. Teško je to objasniti, ali moj bi mi mozak govorio da napravim nešto. Na primer da dotaknem kvaku na vratima, i sve dok to ne bih napravila na pravi način, morala bih to nastaviti da radim", objašnjava mlada žena.

"Moj OKP me uverio da, ako ga ne poslušam, ako ne okrenem kvaku četiri puta, ja ili neko od mojih voljenih će umreti", rekla je. Pojašnjava kako je to način na koji raste poremećaj, jer je najlakše prepustiti se kompulzivnom ponašanju.

Devojka visoka 180 centimetara, u svojoj najtanjoj fazi težila je samo 48 kilograma, bila je to posledica njene rigorozne dete, u kojoj je jednostavno - izbegavala hranu. To joj je davalo kontrolu, prvi put u mnogo godina.

"To što nisam jela dalo mi je neki osećaj moći, osetila sam da imam kontrolu nad nečim, a to nisam osetila godinama", opisala je. Svakim jelom koje je preskočila, svakim zalogajem koji nije sažvakala osetila se vrednije.

Tačno se seća trenutka kada je sa 10 godina razvila strah od umiranja - kasnije se taj problem toliko razvio da je odbijala napustiti kuću.

"Ne bih napuštala kuću bez odrasle osobe, a često mi je trebalo vremena da skupim hrabrost i zakoračim kroz ulazna vrata", priseća se.

2010. godine primljena je u bolnicu, i to je bilo ključno za njen oporavak.

"Jako samo otvoreno govorila o tome koliko se mučim, mislim da je to olakšalo posao celom mom timu i sestrama, jer su mogli pravilno planirati i voditi lečenje", kazala je.

Iduće dve godine prošla je intenzivno lečenje. Ističe važnost svoje porodice koja joj je sve vreme pružala mnogo ljubavi i podrške.

Kurir.rs/100posto, Foto: Printscreen/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track