ZAŠTITE SE NA VREME: 3 stvari koje intimna frizura otkriva o vašem zdravlju
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO NA ŠTA TREBA DA OBRATITE PAŽNJU

ZAŠTITE SE NA VREME: 3 stvari koje intimna frizura otkriva o vašem zdravlju

Život -

Depilacija, brijanje ili prirodna frizura na intimnom području - bez obzira šta radite sa svojim stidnim dlakama, jedna stvar je za sve tačna: svi imaju mišljenje o tome kako bi to područje trebalo izgledati.

Ono što je bitnije od izgleda je zdravlje. Evo što vaše stidne dlačice mogu reći o vašem zdravstvenom statusu.

1. Starite

Svi mogu očekivati da će se pubične dlačice s vremenom menjati, a najveću promenu doživeće žene po ulasku u menopauzu.

"S menopauzom se dlačice na telu prestaju se obnavljati, pa tako i na intimnom području. Tako vam se dlačice s godinama neće samo stanjivati, već i sijediti te sve manje obnavljati iz korena", objasnio je ginekologi Rakel Dardik.

foto: Profimedia

2. Hormoni vam luduju

Oni vam mogu biti najbolji prijatelji ili najgori neprijatelji. Kad je sve u redu, onda bez problema regulišu sve telesne procese - od imuniteta do raspoloženja. Ali kad hormoni nisu usklađeni mogu uzrokovati nakupljanje masnog tkiva, nagle promene raspoloženja, stalni umor, ali i pojačani rast dlačica na telu, uključujući i intimno područje.

"Dakle, ako vaše pubične dlake prebrzo rastu i jačaju trebali biste ići na specijalistički pregled hormona. Rak jajnika ili tumor nadbubrežne žlezde, koji izlučuje testosteron, takođe mogu uzrokovati rast dlaka", tvrdi dr. Šeril Iglesia.

foto: Profimedia

"Ali, pojačani rast dlačica na intimnom području neće biti jedini simptom. Uz njih treba obratiti pažnju na celokupnu dlakavost na telu. To je direktna posledica pojačanog testosterona, kao na primer na bradi, glavi, prsima... Uz pojačanu dlakavost pojaviće se i akne te će se produbiti glas", objašnjava dr. Iglesia.

"Pojačana dlakavost može biti i posledica policističnih jajnika kod žena. Ako žena primeti neki od nabrojanih simptoma ne bi bilo loše da ode kod ginekologa na pregled hormona", nadovezuje se dr. Dardik.

foto: Profimedia

3. Uređivanje donosi i rizik

Čak 84% žena na neki način uređuje intimno područje. Svako bira što mu se sviđa, ali žene bi ipak trebale imati na umu da brijanje i depilacija mogu prouzrokovati ozbiljne probleme.

"One bolne, natečene crvene kvržice? To su urasle dlačice. Brijanje dlačica na intimnom području će rezultirati s većim brojem uraslih dlačica, nego na primer na nogama ili rukama, jer su dlake na tom području jače i deblje", poručuje Dardik.

I prekomerna mrtva koža oko obrijanog ili depiliranog područja može pogoršati situaciju. Dakle, ako se odlučite brijati ili depilirati voskom, Dardik predlaže korišćenje pilinga za vreme tuširanja kako bi uklonio mrtve stanice kože.

Osim toga, depilirano intimno područje izloženije je bakterijskim infekcijama i polnim bolestima. Posekotine koje nastaju brijanjem britvicom otvaraju put polnim bolestima pa lekari savetuju da ograniče uređivanje intimnog područja.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/24sata.hr, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track